Bhatti fraktet til Kongsvinger fengsel – skal vitne i 25. juni-rettssaken neste uke

NTB
NTB


Terrorsiktede Arfan Bhatti landet fredag kveld i Norge og ble deretter kjørt av gårde til Kongsvinger fengsel i en sort Mercedes av Politiets utlendingsenhet (PU). Førerne av bilen hadde dekket ansiktene sine med hetter og solbriller. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Av NTB | 03.05.2024 21:54:00

Krig og konflikter: Ved 18-30-tiden fredag kveld landet et privatfly på Oslo lufthavn. Om bord var 46 år gamle Bhatti, som er siktet for medvirkning til terrorskytingen i Oslo 25. juni 2022. Han ble eskortert av norsk politi etter å ha blitt utlevert fra Pakistan.

Bhatti ble deretter kjørt av gårde i en sort Mercedes av Politiets utlendingsenhet (PU), og førerne av bilen hadde dekket ansiktene sine med hetter og solbriller.

– Min kollega, advokat Farid Bouras, er sammen med Arfan Bhatti i Kongsvinger fengsel for en innledende samtale, skriver advokat John Christian Elden i en melding til NTB.

– Vi vil fortsette samtalene i morgen og først da komme med en oppdatering om hvordan han stiller seg til varetektsfengsling. Vi har ingen ytterligere kommentarer i kveld, skriver han videre.

46-åringen er siktet for medvirkning til terrorskytingen i Oslo 25. juni 2022, hvor to personer ble skutt og drept da terrorsiktede Zaniar Matapour åpnet ild mot utestedene Per på Hjørnet og London Pub. 46-åringen har sittet fengslet i Pakistan det siste halvannet året, hvor det har vært utallige rettsmøter for å få ham utlevert til Norge.

Fredag morgen kom altså beskjeden om Bhatti var på vei til Norge i et fly sammen med norsk politi.

Bhatti blir tirsdag og onsdag neste uke fremstilt som vitne i den pågående rettssaken mot Zaniar Matapour, ifølge Oslo-politiet. Det er foreløpig ikke bekreftet om Bhatti møter opp fysisk i retten eller om han skal forklare seg via videolink av sikkerhetshensyn.

Telefonen han hadde med seg under skytingen, var aldri blitt brukt. Men under batteridekselet fant politiet to simkort, hvorav ett inneholdt fire kontaktoppføringer – hvorav to var til Arfan Bhatti.

Bhatti er generelt en gjenganger i kommunikasjonen Matapour hadde gjennom krypterte samtaletjenester, ifølge politiet. Telefonnummeret til Bhatti er også funnet på håndskrevne notater knyttet til Matapour.

Politiet fant i tillegg flere grove voldsvideoer som var delt i en chattegruppe Matapour og Bhatti deltok i. Videoene viser blant annet gjengskyting og personer med skader «som ikke er forenlig med at de fortsetter i live», ifølge politiets eksperter.

En times tid etter masseskytingen mot utestedene Per på Hjørnet og London Pub ba Bhatti venner i en chattegruppe om å utføre «dua for broren». Politiet har oversatt dette til at Bhatti ba de andre deltakerne i chattegruppen om å «be for broren», formodentlig Matapour.

Etter at Matapours identitet var blitt offentlig kjent og bildet av ham liggende på bakken etter skytehendelsen var publisert i pressen, postet Arfan Bhatti en stor hjerteemoji under skjermbildet. Også andre deltakere i chattegruppen postet hjerte.

– Når vi nå har lyktes, kan det gi flere svar på hva som skjedde den forferdelige natten 25. juni 2022. Om han er skyldig, er opp til rettssystemet å avgjøre, sa Mehl.

– Uansett hvor i verden noen befinner seg, må de vite at hvis de medvirker til alvorlige terrorhandlinger i Norge, så vil norske myndigheter gjøre alt vi kan for å rettsforfølge dem og stille de skyldige til ansvar, sa hun.

Politiet har lenge kjent til at Bhatti ville ankomme Norge fredag, sier politiadvokat Ingvild Myrold til NTB. Hun sier de lenge har forsøkt å avhøre Bhatti i Pakistan.

– Han ønsket da ikke å svare om selve siktelsen, men svarte om andre temaer. Vi får se nå, i dialog med forsvarerne, om han er villig til å stille til avhør på ny, sier Myrold til NTB.

Lørdag blir Bhatti fremstilt for varetektsfengsling. Det er ikke bekreftet hvorvidt han møter fysisk eller om det går som kontorforretning.

I etterforskningen etter 25. juni-angrepet fant politiet omfattende kommunikasjon med Bhatti da de gjennomgikk de elektroniske enhetene til Zaniar Matapour etter masseskytingen.

Meldingene politiet har fått tilgang til, viser imidlertid også nokså udramatiske utvekslinger mellom Bhatti og Matapour om syke barn, samt henting og levering av barn i barnehagen i månedene før masseskytingen. Bhatti og Matapour framstår som relativt nære og fortrolige venner, ifølge aktor i saken.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) kalte inn pressen fredag morgen da det ble kjent at Bhatti var på vei til Norge. Hun takket alle som hadde bidratt til utleveringen, deriblant den norske ambassaden i Pakistan.