Kraftige reaksjoner på Israels knebling av Al Jazeera

NTB
NTB


Al Jazeeras kontorer i Ramallah på den okkuperte Vestbredden er ikke omfattet av forbudet. Kontoret prydes av bilder av Shireen Abu Akleh, som ble skutt i hodet under en israelsk militæraksjon i 2022. Foto: Nasser Nasser / AP / NTB

Av NTB | 05.05.2024 20:34:57

Kultur og underholdning: – Med denne beslutningen slutter Israel seg til en klubb med autoritære regjeringer som forbyr TV-stasjonen. Dette er en mørk dag for mediene, en mørk dag for demokratiet, sier Foreign Press Association i Israel.

Human Rights Watch (HRW) beskriver stengingen som et angrep på pressefriheten.

– Heller enn å bringe til taushet rapportene om grusomhetene i Gaza, bør den israelske regjeringen slutte å begå dem, sier den amerikanske menneskerettsorganisasjonens Israel og Palestina-direktør Omar Shakir.

Den palestinske journalistforeningen fordømmer også beslutningen og beskriver den som en krigsforbrytelse.

– Verdenssamfunnet er helt avhengig av mediene for å få troverdig informasjon om situasjonen. Å forby et nyhetsmedium som Al Jazeera er et direkte angrep på pressefriheten, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til TV 2.

– Det er et alvorlig angrep på pressefriheten og ikke noe vi er vant til å forbinde med Israel som et tradisjonelt liberalt demokrati, sier Redaktørforeningens assisterende generalsekretær Solveig Husøy til TV 2.

– Det er på tide å fjerne Hamas’ talerør fra landet vårt, sa han.

Forbudet er i første rekke gyldig i 45 dager, med mulighet for forlengelse.

Ordren betyr at Israels kommunikasjonsminister Shlomo Karhi har fått grønt lys til å beslaglegge TV-kanalens utstyr, stenge kontorene i Israel og begrense tilgangen fra Israel til Al Jazeeras nettside, skriver Haaretz.

Noen timer senere gikk skjermene med Al Jazeeras arabiske og engelske kanaler i svart og ble erstattet av en melding på hebraisk om at de er «innstilt i Israel».

Al Jazeeras Jerusalem-kontorer ble stengt, og bilder i sosiale medier viser at utstyr bæres ut fra hotellet i okkuperte Øst-Jerusalem som huset mediehusets kontorer.

Forbudet omfatter ikke resten av den israelskokkuperte Vestbredden eller Gazastripen, hvorfra Al Jazeera fortsetter sine direktesendinger fra krigen.

Al Jazeera avviser anklagene og refser forbudet.

– Netanyahu-regjeringen har på et misvisende og kalkulert vis godkjent ordren om å legge ned Al Jazeeras kontorer i Israel, heter det fra kanalen.

Kanalen fordømmer det de omtaler som en «israelsk kriminell handling» som bryter med menneskeretten om tilgang til informasjon.

– Vi bekrefter at vi vil søke alle muligheter hos internasjonale og juridiske organisasjoner for å beskytte våre rettigheter og våre ansatte, heter det videre.

FN minner også om at ytringsfriheten er en sentral menneskerett og ber Israels regjering omgjøre beslutningen.

– En fri og uavhengig presse er avgjørende for å sikre åpenhet og ansvarliggjøring. Spesielt nå med de strenge begrensningene for rapportering fra Gaza, sier FNs menneskerettskontor ifølge Reuters.

I løpet av krigens første 150 dager ble minst 103 journalister drept på Gazastripen, ifølge Reportere Uten Grenser.

Blant dem er flere av Al Jazeeras journalister. I desember ble kanalens Gaza-sjef Wael al-Dahdouh såret i et israelsk angrep som også drepte Al Jazeeras kameramann. Dahdous kone, to av barna deres og et barnebarn ble drept i oktober. Dahdous eldste sønn, også han Al Jazeera-journalist, ble drept i et angrep mot en bil I Rafah i januar.

TV-kanalen er offentlig finansiert, og stengingen av Al Jazeeras kontorer i Israel kan også føre til et mer anspent forhold mellom Israel og Qatar.

Israel har anklaget Al Jazeera-journalister for terrorisme, mens mediehuset anklager Israel for å systematisk angripe dets ansatte i Gaza.

Nylig vedtok den israelske nasjonalforsamlingen en ny lov som åpner for at utenlandske rikskringkastinger kan bli stengt midlertidig hvis de vurderes som en trussel mot den nasjonale sikkerheten i forbindelse med Israels krig på Gazastripen.

– Al Jazeera-korrespondenter har skadd Israels sikkerhet, sa Netanyahu søndag og anklaget journalistene for å oppildne til vold mot israelske soldater.

Både Norges utenriksminister og Norsk Redaktørforening mener beslutningen er et angrep på pressefriheten.

Beslutningen i den israelske regjeringen var enstemmig, opplyser statsminister Benjamin Netanyahu.

Israel har lenge anklaget Al Jazeera for å være ensidig og partisk, og allerede for ti år siden tok daværende utenriksminister Avigdor Lieberman til orde for å forby kanalen å operere i Israel.

Al Jazeera har spilt en viktig rolle i pressedekningen av krigen på Gazastripen ettersom det er ett av få medier som fortsatt har egne journalister og fotografer inne i det palestinske området.

TV-kanalen har hovedkontor i Qatar, landet som også huser Hamas’ eksilledelse, og som er megler i forhandlingene mellom Israel og Hamas.