Alliert av fengselsdømt ekspresident vant Panamas presidentvalg

NTB
NTB


Konservative Jose Raul Mulino blir Panamas nye president. Han stilte som kandidat som erstatter for ekspresident Ricardo Martinelli, som er forbudt fra å stille etter en fengselsdom for hvitvasking. Martinelli har søkt asyl i den nicaraguanske ambassaden i Panama. Foto: Matias Delacroix / AP / NTB

Av NTB | 06.05.2024 04:24:00

Økonomi og næringsliv: Den 64 år gamle tidligere innenriksministeren hadde fått nesten 35 prosent av stemmene, og ledet over de sju andre motkandidatene med 7 prosentpoeng søndag kveld. De tre fremste motkandidatene har alle erkjent nederlag.

Konservative Mulinos kandidatur ble godkjent i siste liten fredag, og han kom inn som erstatter for Martinelli, som ble forbudt fra å stille etter å ha blitt idømt ti års fengsel for hvitvasking.

Mulinos seier tilskrives i stor grad Martinellis popularitet og den økonomiske veksten i hans periode. For tiden oppholder Martinelli seg i den nicaraguanske ambassaden i landet, der han har søkt asyl. Mulino har lovet at han vil hjelpe Martinelli med rettsproblemene om han skulle vinne.

I tillegg har han lovet en ny periode med økonomisk vekst og å stanse den historisk høye migrantaktiviteten gjennom Darien-jungelen, som er en del av ruta til fots fra Sør-Amerika til USA.

Panama sliter med utbredt korrupsjon, og Mulino må også håndtere ettervirkningene av massedemonstrasjoner i landet i fjor og tørke i den økonomisk viktige Panama-kanalen.

(©NTB)