Gjenoppdaget Caravaggio-maleri viste seg å være ekte – stilles ut for publikum

NTB
NTB


Dette maleriet skulle gå på auksjon med utropspris på 17.000 kroner i 2021 – til noen mistenkte at det kunne være et Caravaggio-verk man har trodd har vært forsvunnet. Mandag bekreftet Prado-museet at det er nettopp det. Foto: Prado-museet / AP / NTB

Av NTB | 06.05.2024 16:14:28

Vitenskap og teknologi: Fra 27. mai til oktober skal verket «Ecce Homo», latinsk for «se mennesket», malt av Michelangelo Merisi da Caravaggio, stilles ut offentlig for første gang.

Det skjer etter avtale med den nye eieren, som ikke er navngitt, melder AP.

Bildet var lenge ansett som tapt, men dukket opp på en kunstauksjon for tre år siden. Prado-museet kaller det for «en av de største oppdagelsene i kunsthistorien».

I april 2021 stoppet spanske myndigheter en auksjon av kunstverket, opprinnelig lagt ut til salg som malt av en elev av den spanske maleren og Caravaggio-beundreren José de Ribera. Det vanket også et eksportforbud da Prado-museet sa fra at det kunne dreie seg om et verk av Caravaggio.

Utropsprisen var opprinnelig 1500 euro. Var det snakk om en ekte Caravaggio er maleriet verdt titalls millioner euro – om ikke mer.

– For vår del er vi mer enn glade for å være scenen der dette ukjente verket av Caravaggio presenteres for publikum og anmeldere, sier museumsdirektør Miguel Falomir.

Oljemaleriet måler 111 ganger 86 centimeter. Tittelen «Ecce Homo» (Se mennesket) er hentet fra Bibelen, og skal være ordene som Pontius Pilatus ytret da han viste fram den piskede, bundne og tornekronede Jesus Kristus for folkemengden før korsfestelsen.

Selv om bildet nå er i privat eie, får det ikke lov å forlate Spania uten tillatelse fra myndighetene. Utstillingen i Prado-museet beskrives som en engangsforeteelse.

Bildet ble malt av den italienske kunstneren rundt 1605-1609, og antas å ha tilhørt den private samlingen til kong Filip IV av Spania. Det er et av bare 60 kjent verk av Caravaggio man vet om, og dermed «et av de mest verdifulle kunstverkene av en av de gamle mesterne i verden», ifølge museet.

I tiden etterpå har eierne fått maleriet gransket og restaurert – noe som bekreftet at det var malt av Caravaggio, og at det ankom Spania på 1700-tallet. Siden 1900-tallet har det vært eid av en familie i Madrid, som nylig solgte det til en person som ønsket at den offentlige visningen av bildet skulle finne sted i Prado-museet.

(©NTB)