Israel advares mot bakkeoffensiv i Rafah – sivile rådville etter evakueringsordre

NTB
NTB


Over 1,1 millioner internt fordrevne palestinere har søkt tilflukt i Rafah på grensa mot Egypt. Foto: AP / NTB

Av NTB | 06.05.2024 16:45:11

Økonomi og næringsliv: – Israels evakueringsordre til sivile i Rafah varsler det verste: mer krig og hungersnød. Det er uakseptabelt. Israel må gi avkall på bakkeoffensiven, skriver EUs utenrikssjef Josep Borrell i et innlegg i sosiale medier mandag.

Samtidig sier Israels og Gazastripens naboland, Egypt, at den ventede offensiven er svært risikofylt. Ifølge sikkerhetskilder i egyptiske myndigheter har landet økt beredskapen til militæret i det nordlige Sinai, som grenser til Gazastripen, skriver Reuters.

Hamas mener på sin side at en militæroperasjon vil undergrave skjebnen til gislene som holdes på Gazastripen.

– Israel forbereder seg på en storstilt militæroffensiv uten hensyn til den pågående humanitære katastrofen på Gazastripen eller skjebnen til fiendens fanger i Gaza, sier den militante gruppen i en uttalelse.

Israel hevder en militæraksjon er nødvendig fordi Hamas ikke vil gå med på en gisselavtale. Det er landets forsvarsminister Yoav Gallant som sier dette i en uttalelse mandag morgen. Denne meldingen skal også Gallant ha overbrakt sin amerikanske motpart, Lloyd Austin.

Den høytstående Hamas-tjenestemannen Sami Abu Zuhri sier til nyhetsbyrået Reuters at Israels evakueringsordre er en «farlig eskalering som vil få konsekvenser».

Jazar og hans 12 familiemedlemmer bor i området som har blitt bedt om å evakuere. Men området de er bedt om å dra til har ikke plass til familien hans, ifølge Jazar.

Han sier også at et av hans familiemedlemmer er avhengig av å få dialysebehandling jevnlig.

– Evakueringsområdet er langt fra sykehus og medisinske fasiliteter. Hva skal vi gjøre nå? Skal vi bare se henne dø?, spør han.

Osama Al-Kahlout i Palestinsk Røde Halvmåne sier at området innbyggerne har blitt bedt om å evakuere til, allerede huser omtrent 250.000 mennesker.

Flere innbyggere i området fikk i morgentimene varsler fra den israelske hæren på telefonene sine og ble bedt om å forlate området og søke tilflukt i et «humanitært område» lenger vest.

Øyevitner har sagt til Reuters at flere palestinske familier har begynt å forlate sine hjem øst for Rafah.

Den israelske hæren «oppfordrer» sivile palestinere som oppholder seg i den østlige delen av Rafah til gradvis å bevege seg «til spesifikke områder».

– Dette er en operasjon med begrenset omfang, sa vedkommende.

Søndag antydet forsvarsminister Gallant at en planlagt militæroperasjon i Rafah ville begynne innen kort tid.

Minst 1,1 millioner internt fordrevne palestinere har søkt tilflukt i Rafah, som ligger lengst sør på Gazastripen, på grensa mot Egypt.

Imidlertid kom det tegn fra både Hamas og Israel som tydet på at man fremdeles er et godt stykke unna en avtale. Hamas har blant annet krevd en permanent slutt på krigføringen.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har kontant avvist dette.

Søndag kveld forlot Hamas-delegasjonen Kairo og reiste til Doha for ytterligere konsultasjoner, uten at noen avtale var i boks.

– En hel verden følger med på samtalene, og forventer at begge partene viser vilje til å komme hverandre i møte, sier Barth Eide i en uttalelse om våpenhvileforhandlingene.

Han mener det viktigste nå er å enes om å stanse krigshandlingene, frigi gislene samt forbedre humanitær tilgang til Gaza.

Tidlig mandag ba israelske myndigheter sivilbefolkningen om å forlate deler av Rafah. Det skal være snakk om evakuering av rundt 100.000 mennesker, ifølge israelske militærmyndigheter.

– Hvor skal vi dra? Vi vet ikke, sier Abdul Rahman Abu Jazar (36) til nyhetsbyrået AFP.

Evakueringsordren kommer etter en natt med kraftig bombing i Rafah der minst 22 mennesker ifølge palestinske helsemyndigheter ble drept, blant dem åtte barn, melder Al Jazeera.

– I morges startet vi en begrenset operasjon for å midlertidig evakuere innbyggere i den østlige delen av Rafah, sa en israelsk militærtalsmann i et nettmøte med pressen mandag morgen.

I helgen møtte representanter for Hamas meglere fra Qatar, Egypt og USA. Sistnevnte har lagt sterkt press på Hamas for å få de til å akseptere en våpenhvileavtale som Israel har vært med på å utforme.

En av de som er skuffet over den manglende våpenhvileavtalen er utenriksminister Espen Barth Eide (Ap). Han sier det er avgjørende at begge parter gjør det de kan for å få til en avtale.