Norge sender ambassadøren til Putins innsettelsesseremoni – KrF tordner

NTB
NTB


Vladimir Putin innsettes som president for femte gang tirsdag.
(Sergei Guneyev, Sputnik, Kreml Pool Photo via AP, File)

Av NTB | 07.05.2024 10:04:03

Krig og konflikter: Utenriksdepartementet bekrefter tirsdag overfor VG at Kvile skal på seremonien, der Putin starter på sin femte periode som Russlands president.

Deltakelsen skjer til tross for at forholdet mellom Norge og Russland er svært anspent grunnet Russlands pågående invasjon av Ukraina, som er fordømt av et flertall av landene i FN.

Flere land har ifølge VG varslet at de ikke vil være til stede under Putins seremoni. Blant dem er Tyskland, Estland, Latvia og Litauen.

– Norges forhold til Russland er sterkt preget av Russlands ulovlige angrepskrig mot Ukraina, sier statssekretær Eivin Vad Peterson (Ap) i en uttalelse til VG.

– Russland står på feil side av historien. Likevel er det i Norges interesse å opprettholde diplomatiske kanaler med vårt naboland, ikke minst i krevende tider, for å kunne håndtere viktige spørsmål om sikkerhet til havs, fiskerisamarbeid og grensehåndtering. Derfor er Norge representert ved vår ambassadør ved presidentinnsettelsen, legger han til.

– Når regjeringen sender den norske ambassadøren til Putins innsettelsesseremoni vil dette dessverre kunne være med å legitimere et valg som overhodet ikke er legitimt, fritt eller rettferdig. Det vi i alle fall vet, er at Russlands propagandaapparat vil bruke dette for alt det er verdt, sier Ulstein i en epost til NTB.

– Signalet dette sender til Ukraina og de baltiske landene blir også helt feil. Jeg undres om regjeringen var ærlig på dette i samtalen med Moldovas president, som var på statsbesøk i går, fortsetter han.

UD sier årsaken til at Norge likevel velger å delta, er at de mener det er i Norges interesse å opprettholde diplomatiske kanaler med Russland.

Nestleder og utenrikspolitisk talsperson for KrF, Dag-Inge Ulstein, reagerer sterkt på at Norges ambassadør skal være til stede under seremonien, og mener det sender feil signaler.