Smilende Bhatti ga Matapour en klem – gikk rett i klinsj med aktoratet

NTB
NTB


Terrorsiktede Arfan Bhatti nektet å svare på aktoratets spørsmål – ut over dem som gjaldt rettighetsbrudd mot ham selv, sa han vitnet i Matapour-saken tirsdag. Tegning: Ane Hem / NTB

Av NTB | 07.05.2024 12:24:00

Krig og konflikter: På vei inn i rettssalen hilste Arfan Bhatti (46) smilende på tiltalte Zaniar Matapour (44) og ga ham en klem før han ble ført videre til vitneboksen i sal 250. Bhatti var iført joggebukse, hettegenser, grønn caps og hadde relativt kortklippet helskjegg. Det hadde da gått bare fire dager siden han i all hast ble hentet ut av pakistansk fengsel og fraktet til Norge av beredskapstroppen til norsk politi.

Tirsdag morgen utgjorde han siste post på aktoratets bevisoppgave i terrorsaken. Bhatti var den mest sentrale medvirkeren i planleggingen, tilretteleggingen og tilskyndelsen til masseskytingen i Oslo natt til 25. juni 2022, mener aktor.

– En god venn, svarte Bhatti da tingrettsdommer Eirik Aass spurte om han hadde noen relasjon til tiltalte og i så fall hvilken relasjon.

Det er framkommet gjennom bevisførselen at de to før Oslo-skytingen pleiet nær og personlig kontakt – både om familiære og hverdagslige forhold, men også om islam og islamisme. I et avhør som ble lest opp for retten tirsdag, forteller Bhatti at kameraten har et hjerte av gull.

Det knyttet seg stor spenning til hva – om noe – den profilerte islamisten ville si da han tirsdag morgen ble framstilt som vitne i terrorsaken. Han har gjort det klart overfor norske myndigheter at han krever fullt innsyn i alle opplysninger myndighetene har på ham, før han er villig til å la seg avhøre.

Elden er tirsdag opptatt med en sak om karantenehotell under koronapandemien i Høyesterett.

Zadig bekrefter at Bhatti krever innsyn i alle opplysninger norske myndigheter – det være seg politiske myndigheter, som politiet, PST og Etterretningstjenesten – har samlet inn om ham i en årrekke før han er villig til å gå i avhør. Bhatti hevder at han er blitt overvåket, telefonavlyttet og utsatt for en rekke skjulte etterforskningsskritt siden 2018 og påberopte seg brudd på «alle universelle rettigheter» da han uttalte seg i retten.

Påstander om rettighetsbrudd knyttet til rettsprosessen og utleveringen fra Pakistan blir overfor NTB avfeid om grunnløse av statsadvokat Sturla Henriksbø. Han medga da retten var hevet at Bhattis vitneprov neppe får spesielt stor betydning for saken mot Matapour.

– Jeg er interessert i hva departementene, det politiske Norge, har gjort i denne saken. Hva som er gjort av ulovlige avtaler på ulike stadier og hva som har skjedd. Jeg er interessert i hva PST, E-tjenesten har gjort utenom den straffesaken her. Jeg vil se på om de viser et mønster av ulovlighet som er begått, sa Bhatti i en tidvis konfronterende tone overfor aktoratet.

– Jeg har ikke på noe vis medvirket til de handlingene Zaniar er tiltalt for. Jeg vet like lite om den som alle andre, sa Bhatti i retten.

– Det er tragisk for dem, men jeg er så langt fra den saken og den handlingen at jeg ikke har noen flere kommentarer utover det, sa Bhatti på spørsmål fra bistandsadvokat Christian Lundin om han hadde noen han ville si til dem som ble rammet av skytingen og de etterlatte.

– Jeg kjenner verken personer eller hva som har foregått den dagen eller i ettertid, utover det som jeg har fått med meg senere. Jeg satt ganske isolert der (i Pakistan, red.anm.). Det er tragisk for de som har blitt rammet, sa Bhatti.

To menn ble drept og ni andre skuddskadd i løpet av den korte tiden som gikk fra Zaniar Matapour trakk opp to våpen og begynte å skyte til han ble lagt i bakken av sivile. Aktoratet mener skytingen var et terrorangrep mot homofile og det skeive miljøet som natt til 25. juni 2022 var ute på byen og feiret pride.

– Hvis det blir en tiltale og en rettssak, så er det der jeg kommer med forklaringen min. Det er mye som har skjedd i den saken, som kanskje ikke offentligheten og rettsdomstolen her vet. Det er en årsak til at jeg forklarer meg som jeg gjør, sa Bhatti før han ble ført ut av rettssalen.

* Det var utstrakt og tilsynelatende nær og personlig kontakt mellom Bhatti og Matapour. Bhattis kontaktinfo ble funnet på flere av Matapours enheter. De sendte hverandre meldinger på krypterte tjenester og deltok i en kryptert chattegruppe, hvor blant annet ytterliggående islamisme var tema.

* Aktor og Etterretningstjenesten knytter ham til planleggingen av masseskytingen gjennom kontakt med E-tjenestens hemmelige agent og gjennom en kvinne som også chattet med agenten som utga seg for å være to forskjellige IS-representanter.

* Det var ifølge aktor Bhatti som sendte lydfilen med Matapours troskapsed til IS etter angrepet i den hensikt å få ekstremistgruppa til påta seg ansvaret for skytingen.

* Bhatti og Matapour ble stanset av politiet da de sammen kjørte etter bilen til Sian-leder Lars Thorsen våren 2022.

* Bhatti postet et bilde på Facebook av et brennende prideflagg med en tekst som blir tolket til å oppfordre til drap på homofile, bare dager før angrepet i Oslo.

– Han har respekt for at prosessene må gå sin gang her i Norge. Men han har også varslet at han ikke har interesse i å forklare seg i denne saken, noe som er hans rett som siktet. Det bør ikke komme som noen overraskelse, sier advokat Inger Zadig, som representerte Bhatti på vegne av forsvareren, advokat John Christian Elden, til NTB.

Den terrorsiktede 46-åringen ble fredag fraktet tilbake til Norge etter å ha sittet varetektsfengslet i Pakistan i et drøyt år.

I Matapours sak er det ført noen bevis for det aktor mener er Bhattis medvirkning til masseskytingen. Etter det NTB forstår, vil påtalemyndigheten legge for dagen et betydelig mer dekkende og komplett bevisbilde mot ham i en eventuell straffesak.