Dommer utsetter dokumentsaken mot Trump på ubestemt tid

NTB
NTB


Dokumentsaken mot USAs ekspresident Donald Trump blir utsatt på ubestemt tid, ifølge AFP og Reuters. Foto: Sarah Yenesel / Pool Photo via AP / NTB

Av NTB | 07.05.2024 23:53:55

Kriminalitet og rettsvesen: Reuters viser til rettsdokumenter. Dommer i saken er Aileen Cannon, som i sin tid ble utnevnt av Trump. Oppstarten var i utgangspunktet satt til 20. mai, men Cannon sier at det nå ikke er mulig på grunn av antallet begjæringer til retten.

Hun har ikke satt noen ny dato for saken, men det er planlagt rettsmøter om begjæringene til og med 22. juli. Trumps advokater ba først om at saken ikke skulle gå for retten før etter valget, men foreslo senere at den kunne starte 12. august da Cannon beordret dem til å legge fram et forslag til tidslinje for saken.

Saken ledes av spesialetterforsker Jack Smith, som foreslo at den skulle starte i juli.

Blant dem var topphemmelige dokumenter som omhandlet militære spørsmål og USAs atomvåpenprogram.

31 av tiltalepunktene dreier seg om brudd på USAs spionasjelov, men Trump nekter straffskyld og har hevdet at han som president hadde myndighet til å avgradere dokumentene og derfor kunne ha dem.

Om Trump vinner valget, vil han kunne instruere justisdepartementet til å droppe sakene eller benåde seg selv. Trumps advokater har jobbet for å forsinke alle de fire straffesakene Trump står tiltalt i.

– Vi er i en helt enestående situasjon der en tiltalt potensielt vil få makten til å avslutte sakene mot seg selv. Det er et argument for å få saken opp for retten før valget, sier Randall Eliason, som er jussprofessor ved George Washington University og ekspert på hvitsnippforbrytelser, til Reuters.

Det var i august 2022 at FBI-agenter tok seg inn i Trumps bolig Mar-a-Lago der de fant rundt 13.000 dokumenter lagret i kasser som sto stablet i boligens dusjrom, baderom, soverom, på et kontor og i et lagerrom.

Avgjørelsen reduserer sjansen betydelig for at noen av de føderale rettssakene mot Trump starter før valget 5. november. Den andre omhandler forsøket på å omgjøre valgnederlaget i 2020. Begge to ledes av spesialetterforsker Smith.