EU retter blikket mot gassimport fra Russland

NTB
NTB


EU-landene er i ferd med å hamre ut detaljene i en ny sanksjonspakke mot Russland. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Av NTB | 08.05.2024 12:55:46

Økonomi og næringsliv: Onsdag møtes ambassadørene fra de 27 EU-landene for å bli enige om nok en pakke med sanksjoner mot Russland. Øverst på dagsordenen står restriksjoner på import av flytende gass, såkalt LNG, skriver Politico.

EU-kommisjonen vil at medlemsland som fortsatt importerer slik gass i stort monn, som Belgia, Frankrike og Spania, ikke skal kunne selge gassen videre.

Dersom sanksjonene blir vedtatt, kan de kan ramme så mye som en firedel av Russlands LNG-inntekter.

I februar ble det kjent at importen av flytende russisk gass fortsatt ligger på rekordhøye nivåer i EU, trass i snakket fra politikere og tjenestemenn om viktigheten av å begrense den.

Siden Russland invaderte Ukraina i 2022, har EU-land kjøpt gass fra Russland for mer enn 30 milliarder dollar, ifølge en ukrainsk rapport.

Kommisjonen foreslår også et forbud mot at EU-land involverer seg i forestående LNG-prosjekter i Russland.

– Et slikt tiltak vil begrense Russlands muligheter til å utvide kapasiteten og dermed begrense inntektene, heter det i forslaget til nye sanksjoner.

Den siste tiden har flere skandaler rystet særlig EU-parlamentet. Der er flere parlamentarikere mistenkt for å ha fått penger av Russland i bytte mot å snakke pent om landet.

Dersom det blir enighet om dette rundt bordet, vil det være første gang EU retter sanksjoner direkte mot Russlands lukrative produksjon av flytende gass, ifølge Politico.

Ambassadørene skal også diskutere et forslag om å legge restriksjoner på politiske partier i EU, samt medier og frivillige organisasjoner når det gjelder å motta penger fra russiske myndigheter og deres partnere.

(©NTB)