Kikhoste på frammarsj i Europa

NTB
NTB


For nyfødte utgjør kikhoste høy helserisiko, advarer Det europeiske smittevernbyrået (ECDC). Nå øker forekomsten av bakteriesykdommen i Europa. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB

Av NTB | 08.05.2024 20:14:10

Medisin og helse: Under koronapandemien og i årene etter sank forekomsten av bakteriesykdommen kikhoste i Europa. Nå peker smittetallene på nytt oppover.

Hittil i år er det registrert over 32.000 tilfeller av kikhoste i Europa, mens det i hele 2016 til sammenligning ble registrert drøyt 41.000 tilfeller.

Kikhoste spres vanligvis mest under sommermånedene, og for barn under seks måneder utgjør sykdommen ifølge ECDC «høy» helserisiko.

For eldre barn og voksne over 65 år blir risikoen ved kikhostesmitte betegnet som «middels høy».

– Det er en alvorlig sykdom, særlig for nyfødte. Vi har sikker og effektiv vaksine som kan forhindre den, sier EUs helsekommissær Stella Kyriakides.

Kikhoste kan være vanskelig å oppdage ettersom symptomene i stor grad er identiske med vanlig forkjølelse ved at det gir rennende nese, svak feber og mild hoste.

Etter en eller to uker forverres imidlertid symptomene kraftig og kan gi voldsomme og ukontrollerte hosteanfall som pågår i flere måneder.

I Norge er vaksine mot kikhoste inkluderte i det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet og anbefales fra tre måneders alder.

(©NTB)