Kollen-beslutningen er tatt – femmila erstattes med disse distansene i 2025

NTB
NTB


Det blir ikke femmil i Holmenkollen kommende vinter. Foto: Geir Olsen / NTB

Av NTB | 08.05.2024 16:25:03

Sport: Det ble besluttet da langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) møttes i slovenske Portoroz onsdag.

Verdenscuprennene i Kollen neste sesong legges til 15. og 16. mars. Det er helgen etter at VM i Trondheim er avsluttet.

Det har vært strid rundt planene om å skrote den tradisjonsrike femmila i Holmenkollen på terminlista for 2024/25. FIS har ikke ønsket en ny og kraftkrevende femmil uka etter at løperne har vært ute på samme distanse i VM.

Nå er beslutningen om å legge inn kortere renn i Kollen tatt.

– Det blir fantastisk med verdenscuphelg i Holmenkollen rett etter VM. Vi får to dager med spennende konkurranser, sier landslagssjef i langrenn, Ulf Morten Aune, til NTB.

Han sitter også i verdenscupkomiteen i langrenn for Norges Skiforbund.

– Det har vært jobbet veldig bra for å få til verdenscuprenn i Holmenkollen i 2025 i langrenn. Nå kommer VM-heltene i langrenn rett til Holmenkollen fra Granåsen, og publikum kan møte de nybakte verdensmesterne på nært hold, sier daglig leder for Holmenkollen Skifestival, Stefan Marx.

– Detaljer med konseptet må vi se nærmere på, men vi er veldig glade for å ha fått renn lørdag og søndag. I 2026 blir det et normalt år hvor femmila er tilbake på terminlista, legger han til.

– Dette er et renn vi må ta vare på, tenker jeg. Det er så sjelden vi har en sånn ramme rundt skirenn. Jeg tenkte ikke underveis at vi heller burde gått tremil, sa Slind til NTB etter vinterens utgave.

Heidi Weng er én av flere løpere som er svært kritiske til å gå så langt som fem mil. FIS har vedtatt at menn og kvinner skal gå de samme distansene.

Kritikerne mot femmila har også pekt på en frykt for lav deltakelse. 39 løpere var på start da Frida Karlsson vant i Kollen i mars.

Lørdag 15. mars skal det gås 20 kilometer fellesstart i fri teknikk, mens det er klart for 10 kilometer klassisk med individuell start søndag 16. mars.

Flere skiprofiler, blant dem Astrid Øyre Slind, har samtidig uttrykt frykt for at Kollen-femmila kan være historie når den ikke fikk plass på terminlista i 2025.

(©NTB)