Norges Idrettsforbund fratar korrupsjonsdømte Anders Besseberg æresmedlemskapet

NTB
NTB


Anders Besseberg er dømt for korrupsjon. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB

Av NTB | 08.05.2024 10:15:06

Økonomi og næringsliv: Det opplyste Norges Idrettsforbund onsdag.

Besseberg (78) ble nylig felt på nesten alle tiltalepunkter og dømt til tre år og en måneds fengsel for grov korrupsjon fra tiden som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Han har anket straffen.

Fungerende idrettspresident Arne Bård Dalhaug opplyste i etterkant av korrupsjonsdommen at idrettsforbundet ville gjøre en vurdering av Bessebergs æresmedlemskap.

– Det er også viktig å understreke at det pågår parallelle rettsprosesser utenfor Norges grenser med svært alvorlige anklager mot Besseberg som heller ikke er konkludert, sa Dalhaug.

Besseberg ble tildelt æresmedlemskapet i NIF allerede i 2013.

Han mottok riktignok ikke prisen før i 2015. I begrunnelsen for å tildele den tidligere skiskyttertoppen hedersbevisningen het det:

«Anders Besseberg har fra 1988 til i dag hatt tillitsverv i det internasjonale skiskytterforbundet, først i ulike tekniske komiteer, og som president fra 1993. Han har bidratt til å utvikle skiskytteridretten, både som konkurranseform og som TV-idrett».

Skiskytterpresident Arne Horten har innrømmet at uavhengig av anken og den videre rettsprosessen er flere av episodene Besseberg har erkjent i retten uakseptable.

Det er ikke kjent om skiskytterforbundet også vil frata Besseberg æresmedlemskapet.

Dalhaug henviste da til at forbundet måtte få tid til å sette seg inn i begrunnelsen for dommen.

Besseberg er også én av tre æresmedlemmer i Norges Skiskytterforbund. Det ble han allerede i 2001. Legenden Ole Einar Bjørndalen og Ole Jacob Bangstad er de to andre.

(©NTB)