Australia la fram plan om å bruke gass som energikilde etter 2050

NTB
NTB


Regjeringen til Australias statsminister Anthony Albanese vil fortsette å bruke gass som energikilde også etter 2050, året landet har lovet å kutte utslippene av klimagasser til netto null. Foto: Gaye Gerard / Pool via AP / NTB

Av NTB | 09.05.2024 06:43:58

Vær: Regjeringen hevder at avhengigheten av gass ikke vil hindre landet i å oppfylle løftene om å redusere klimagassutslippene til netto null i innen 2050.

Ressursminister Madeleine King sier at gass «vil fortsette å være en viktig energikilde» i Australia.

– Gass spiller en nøkkelrolle i å støtte vår økonomi, sa King. Hun argumenterer for at gass må brukes til å stabilisere landets strømnett mens man trapper opp fornybarproduksjonen.

Ved siden av 2050-løftet har regjeringen nylig lagt fram planer om enorme investeringer i grønn energi, og Labor-statsminister Anthony Albanese forsvarer gasstrategien.

– Den er konsekvent med vår langsiktige holdning, min regjering er forpliktet til en framtid med netto nullutslipp, sier Albanese.

I tråd med gassplanen vil Australia også fortsette å sende gass gjennom undervannskabler. Dette står for rundt 14 prosent av landets eksportinntekter.

Planen møtes med sterk kritikk fra klimagrupper. Talsmann Gavan McFadzean for Australian Conservation Foundation omtaler den som en «klimakatastrofe», og sier at regjeringen må endre kurs.

– Gass er et svært forurensede fossilt brennstoff, og brenningen av det forverrer skogbranner, hetebølger, korallbleking og flommer i Australia og rundt om i verden veldig, sier han.

(©NTB)