Gåte glad for Eurovision-protestene i Malmö – Israel har ikke sett dem

NTB
NTB


Gåte i pressesenteret etter generalprøven før kveldens semifinale i Eurovision Song Contest 2024. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Av NTB | 09.05.2024 18:43:58

– Det er veldig, veldig bra at folk går til gata og viser sine meninger, sier Gåte-vokalist Gunnhild Sundli.

Torsdag ettermiddag sto bandet på scenen i Malmö og gjennomførte sin siste generalprøve før kveldens semifinale i Eurovision Song Contest (ESC).

Samtidig var tusenvis av mennesker samlet i sentrum av byen for å vise motstand mot at Israel, til tross for krigføring i Gaza, får lov til å delta i konkurransen.

– Det at alvoret i verden også reflekteres i Eurovision, det er viktig, og sånn skal det være. Verdiene til Eurovision skal også settes, og prøve og skal tåle det her, sier Gåte-gitarist Magnus Børmark.

Bandet forteller at de har merket det sterke engasjementet som preger arrangørbyen. Overalt er det fullt av politi, og sikkerhetsnivået er skyhøyt.

– Vi har politieskorte, og det er masse sikkerhet. Alt føles i hvert fall trygt som det er nå, sier Børmark til NTB.

Hun har et stort sikkerhetsopplegg rundt seg.

– Jeg har ikke sett demonstrasjonene. Jeg er her, jeg er fokusert på musikk, glede og kjærlighet, og det er det som betyr noe i dag, sier Golan til NTB etter siste generalprøve før torsdagens semifinale.

Golan skal på scenen rett før Norge i semifinalen. På prøvene har det vært buing etter at Golan har framført låten sin, men hun sier at hun heller fokuserer på det positive.

– Det er også så mye god energi og gode vibber fra folk. Jeg kom for å gi hjertet mitt, og gi alt for å synge og vise fram vår stemme og representere landet mitt med stolthet. Og det er alt som betyr noe, sier hun.

– Jeg synes vi skal behandle folk med respekt i dette rommet, sier Børmark til NTB:

– Verdiene her er jo faktisk inkludering og forståelse. Musikken er en ikke-intellektuell opplevelse. Den føles i hjertet, og hjertet dømmer ikke. Hjertet skiller ikke folk ut ifra hvilket flagg de har, sier han.

Når det gjelder kveldens semifinale, føler Gåte seg klare.

– Nervene er veldig under kontroll, sier vokalisten.

10 av 16 artister går videre til finalen.

Israelske Eden Golan, som står i sentrum for årets største Eurovision-kontrovers, har vært skjermet for demonstrasjonene

Gåte-gitaristen synes ikke noe særlig om buingen.

(©NTB)