Sør-Koreas president vil danne nytt departement for å få opp fødselsraten

NTB
NTB


Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol vil etablere et nytt departement for å få opp landets svært lave fødselsrate. Foto: Jeon Heon-kyn / Pool via AP / NTB

Av NTB | 09.05.2024 04:23:58

Sosiale forhold: Fødselsraten, verdens laveste, gjør at landet på sikt står overfor en voldsom eldrebølge.

– Jeg ber nasjonalforsamlingen om samarbeid for å omorganisere regjeringen og etablere departementet, sa Yoon i en tale til nasjonen torsdag.

Sørkoreanske kvinner har aldri fått så få barn som i fjor, selv om landets myndigheter har brukt store summer på tiltak for å oppfordre kvinner til å få flere barn og opprettholde en stabil befolkning. Den forventede levealderen i landet er blant verdens høyeste.

Regjeringen har brukt store summer for å oppmuntre folk til å få flere barn, blant annet i form av subsidier, barnevakttjenester og støtte for assistert befruktning.

Likevel har fødselsraten, antall barn en kvinne ventes å få i løpet av livet, falt til 0,72 i 2023, ned nesten 8 prosent fra 2022, ifølge foreløpige tall fra sørkoreanske myndigheter. Det er ikke i nærheten av raten på 2,1 barn per kvinne som trengs for å opprettholde det nåværende folketallet på 51 millioner. Med de nåværende tallet vil befolkningen bli halvert innen 2100, anslår eksperter.

Fødselsraten er den laveste blant landene i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), mens snittalderen for første fødsel er 33,6 år – høyest i OECD.

(©NTB)