– Har et ekstra gir

NTB
NTB


Gåte gikk videre til finalen. Vokalist Gunnhild Sundli slo jubelen løs da Norge ble lest opp som det fjerde landet som går videre. Foto: Martin Meissner / AP / NTB

Av NTB | 10.05.2024 02:03:55

Krig og konflikter: – Det var magisk å få stå på verdens største musikkscene og presentere Gåtes univers for et enda større publikum, sa Gåte-vokalist Gunnhild Sundli etter innsatsen i semifinalen, i en uttalelse formidlet av NRKs presseavdeling.

Hun slo jubelen løs da Norge ble lest opp som det fjerde landet som går videre.

– Nå har vi gitt alt, så får vi håpe at Europa og verden likte det de så, hørte og følte. Stemningen i salen var det i alle fall ingenting å si på, sa Sundli.

Da hun møtte pressen, sa hun at opptredenen «føltes som å føde».

– Det er en enorm utladning hver gang, sa Sundli og la til at hun var veldig glad.

Som ventet kom også Israels omdiskuterte bidrag «Hurricane» videre. Israels deltakelse i konkurransen har skapt sterke reaksjoner rundt om i verden. I vertsbyen Malmö hadde over 10.000 mennesker møtt opp for å demonstrere mot Israel torsdag.

– Jeg har ikke sett demonstrasjonene. Jeg er her, jeg er fokusert på musikk, glede og kjærlighet, og det er det som betyr noe i dag, sa hun tidligere på dagen til NTB.

– Blandet respons i salen, sa NRKs kommentator Marte Stokstad.

SVT sier til Expressen at lyden alltid er annerledes for publikum i salen enn for TV-seere.

Sikkerhetsoppbudet rundt Golan er enormt. Etter semifinalen fikk hun spørsmål fra en journalist om hun har tenkt på om hennes tilstedeværelse kan bringe risiko for de andre deltakerne. Moderatoren var rask med å skyte inn at Golan ikke trenger å svare på spørsmålet hvis hun ikke ville. Det opprørte mange av journalistene i salen.

– EBU tar alle forholdsregler for å gjøre dette et trygt sted for alle, svarte Golan.

Gåte sier det er mulig å gjøre opptredenen i finalen enda bedre enn semifinalen.

– Det er alltid noen ting kan bli litt bedre. Vi skal sørge for at den magiske følelsen som kommer gjennom dette nummeret her, skal få flomme enda, enda villere og friere i finalen, svarte gitarist Magnus Børmark på spørsmål fra NTB.

– Det er alltid et ekstra gir.

De norske anmelderne var gjennomgående positive til innsatsen fra det norske håpet i semifinalen, der Norge var nest sist i ilden. Gåte skal opptre i andre halvdel i finalen lørdag.

– Vi har sett mange legender delta i Eurovision gjennom årene, men få har satt så tydelige spor som den norske sangeren Jahn Teigen. Han representerte sitt kjære land ikke mindre enn tre ganger, og hver gang tok han med seg noe unikt til denne konkurransen, sa programlederne i en av pausesekvensene i semifinalen.

I TV-sendingen fikk man se klipp fra Jahn Teigens tre internasjonale finalebidrag gjennom historien: «Mil etter mil» i 1978, «Adieu» i 1982 og «Do Re Mi» i 1983.

– Han debuterte i Eurovision i 1978, og han endte på sisteplass med utilgivelige null poeng, sa programlederne.

– Men det stoppet ikke Jahn fra å komme tilbake, og komme tilbake igjen. Dessverre gikk han bort i 2020, og Norge og Eurovision mistet en av sine store.

Norges bidrag er ett av ti som går videre til lørdagens finale, blant de 16 landene som deltok i semifinalen.

I semifinalen ble Golan møtt med både jubel og buing da hun fremførte sangen sin. På TV-sendingen var det vanskelig å høre reaksjonene i salen.

De andre landene som går videre fra den andre semifinalen, er Armenia, Østerrike, Estland, Georgia, Hellas, Latvia, Nederland og Hellas. De som røk ut, var Albania, Belgia, Tsjekkia, Danmark, Malta og San Marino.

Underveis i semifinalen gjorde programlederne stor stas på Jahn Teigen.