Regionvalg i Catalonia holdes søndag

NTB
NTB


Plakater med tidligere regionspresident Carles Puigdemont i Barcelona. Nærmere 6 millioner katalanere skal til valgurnene for å avgi sin stemme søndag. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB

Av NTB | 12.05.2024 12:03:28

Økonomi og næringsliv: Valget avgjør om partiene som ønsker løsrivelse fra Spania får mindretall, eller om de blir sittende med flertall. I så fall hadde det vært første gang på 40 år, skriver den spanske avisen El País. I dag har separatistpartiene 74 seter i Catalonias parlament. De har de hatt siden 2021.

Selvstendighetsspørsmålet har lenge preget regionen. Etter regionvalget i 2017 erklærte blant annet det katalanske regionparlamentet løsrivelse fra Spania. Det medførte at blant annet regionleder Carles Puigdemont måtte flykte for å unngå fengsel. Han stiller til valg også i år, men i eksil fra Frankrike. Puigdemont sier han ønsker «å fullføre arbeidet som partiet startet».

Catalonia er Spanias nest rikeste region. Den står for 19 prosent av landets bruttonasjonalprodukt, og har tidligere holdt tittelen som den mest velstående regionen i landet.

Spanias 17 regioner har høy grad av autonomi, og Catalonia er en av regionene som har mest. Regionen er blant annet ansvarlig for dens 8 millioner innbyggeres helsetjenester og utdanning. I tillegg har den sine egne politistyrker og kontroll over egen jernbaneinfrastruktur.

Regionen er også hjem for en «målstrid». 29 prosent av innbyggerne har katalansk som morsmål, og både spansk og katalansk er offisielle språk. Det meste av utdanning foregår på katalansk, som også er det som brukes i offentlige tjenester. 86 prosent av regionens beboere oppgir å ha god forståelse av språket.

(©NTB)