Longyearbyen lokalstyre ber staten overta kritisk infrastruktur

NTB
NTB


Kullkraftverket i Longyearbyen er nå bygd om slik at energien kommer fra diesel. Det har ikke vært uproblematisk. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Av NTB | 13.05.2024 01:30:22

Politikk: – Energi, vann og avløp i Longyearbyen er kritisk infrastruktur av nasjonal interesse. Jeg mener staten må ta ansvaret for dette, sier lokalstyreleder Terje Aunevik (V) til Klassekampen.

I revidert statsbudsjett vil lokalstyret få 175 millioner kroner i ekstra strømstøtte og 42 millioner kroner for omstilling til grønn energi.

I slutten av mai kommer regjeringens nye svalbardmelding. Ifølge Aunevik vil det her komme klare føringer om ansvar for lys og varme, og for omstilling til fornybar energi.

Kullkraftverket i Longyearbyen ble nedlagt i fjor høst, men den første vinteren med energi fra dieselaggregater har vært både kostbar og utfordrende, skriver Klassekampen.

– Planleggingen for en omstilling fra fossil brensel til fornybart har stanset opp. Alle problemene med dieselaggregatene i vinter og en sterk økning i utgiftene har krevd all vår oppmerksomhet, sier Aunevik.

(©NTB)