Tallet på drepte barn og kvinner i Gaza er nedjustert – men 10.000 er ikke identifisert

NTB
NTB


Over 35.000 mennesker er ifølge palestinske helsemyndigheter drept i israelske angrep på Gazastripen siden oktober, men alle ofrene er ennå ikke identifisert. Her sørger pårørende over et drept familie i Rafah sist fredag. Foto: AP / NTB

Av NTB | 13.05.2024 23:00:10

Medisin og helse: Ingen vet med sikkerhet hvor mange som er drept på Gazastripen siden oktober, ettersom de israelske angrepene har lagt store deler av helsevesenet der i ruiner.

Det palestinske helsedepartementet førte lenge nøyaktige lister, men etter hvert ble det nærmest umulig å identifisere og registrere alle ofrene.

FN fester lit til det totale antallet som er drept, men helsedepartementet har nå oppdatert antallet bekreftede barn og kvinner blant 24.686 av ofrene.

Mens det tidligere het at rundt 70 prosent av de drepte var barn og kvinner, opplyser de nå at det er registrert 7797 drepte barn, 4959 drepte kvinner og 1924 drepte eldre. Til sammenligning har Gaza-regjeringens pressekontor (GMO) anslått at det er over 14.000 barn og 9000 kvinner blant de drepte.

I tillegg er det ifølge helsedepartementet identifisert 10.006 drepte menn, men det er uklart hvor mange av disse som var sivile og hvor mange som hadde tilknytning Hamas eller andre militante grupper.

Mange skal også være savnet i ruinene av bombede bygninger, men ingen vet med sikkerhet hvor mange ettersom titusenvis av bygninger er lagt i grus.

Ifølge Hamas-regjeringens pressekontor og det palestinske sivilforsvaret kan det være snakk om 10.000, opplyser FNs nødhjelpskontor.

– Det er rundt 10.000 andre lik som fortsatt ikke er skikkelig identifisert. Detaljer når det gjelder disse, som hvor mange barn og kvinner det er blant dem, vil bli fastslått når prosessen med å identifisere dem er fullført, sier Haq.

Israelske talsmenn har stilt spørsmål ved de høye tapstallene i Gaza og hevdet at det er propaganda fra Hamas.

Statsminister Benjamin Netanyahu hevdet mandag i et intervju at rundt 30.000 er drept i Gaza og at nesten halvparten av dem var Hamas-soldater.

– 14.000 stridende og trolig rundt 16.000 sivile er drept, hevdet han.

Israels utenriksdepartement anklager også Hamas for å manipulere tallene på ofre.

– Vi har med få års mellomrom dessverre måttet koordinere datainnsamlingen og analysene av store tapstall i Gaza, sier Haq.

– Tallene har tidligere generelt sett vist seg å være presise, understreker han.

Verdens helseorganisasjon (WHO) går også god for tallene fra helsemyndighetene i Gaza.

– Vi har lenge samarbeidet med helsedepartementet i Gaza, og vi kan underskrive på at de har god kapasitet når det gjelder datainnsamling og analyse og at det de tidligere har rapportert har blitt ansett for å være troverdig, sier WHOs talsperson Margaret Harris.

– De virkelige tapstallene kan være enda høyere, sier hun.

– Det er nærmest en vulgær lek med tall som nå foregår samtidig som menneskene i Gaza igjen tvinges på flukt fra provisoriske telt til et annet sted uten tilstrekkelig husly, mat, vann og helsehjelp, skriver styreleder Dina Hovland i Leger Uten Grenser i en epost til NRK.

Hun viser til at mange palestinere også har mistet livet på grunn av sykdom og manglende helsehjelp som følge av krigen.

– Vi kan også legge et annet usikkert tall i potten. Hvor mange har allerede dødd av sykdommer som kunne ha vært forebygget og fordi helsevesenet har kollapset. Diabetes, høyt blodtrykk og kreft er eksempler på sykdommer som i det stille tar livet av mange mennesker på Gazastripen, påpeker Hovland.

Årsaken til at palestinske helsemyndigheter oppgir et lavere antall drepte barn og kvinner, er at det foreløpig kun er foretatt fullverdig identifisering av 24.686 ofre, opplyser FN-talsmannen Farhan Haq.

FN understreker imidlertid at tapstallene fra helsemyndighetene i Gaza i tidligere konflikter stort sett har vist seg å være pålitelige.

Leger Uten Grenser frykter også at de reelle tapstallene som følge av krigen kan være langt høyere enn det oversikten over drepte fra helsedepartementet i Gaza foreløpig viser.

(©NTB)