«Mad Max»-skaper George Miller slapp løs «Furiosa» i Cannes

NTB
NTB


Anya Taylor-Joy i en scene fra «Furiosa: A Mad Max Saga», som hadde verdenspremiere i Cannes onsdag. Foto: Warner Bros. Pictures / AP / NTB

Av NTB | 16.05.2024 11:09:59

Kultur og underholdning: Egentlig skulle «Furiosa» bli en tegnefilm i japansk animestil. Men da forberedelsene tok tid, laget George Miller «Mad Max: Fury Road» i stedet. Filmsuksessen i 2015 ble en vekker for den amerikanske regissøren.

– Jeg tenkte at vi får lage «Furiosa» som en live actionfilm i stedet. Manus og storyboards fantes jo allerede, sier Miller til TT.

At det rådet store forventninger før denne ukens verdenspremiere i Cannes på «Furiosa», er ikke å overdrive.

I «Fury Road» spilte Charlize Theron hovedrollen som karakteren Furiosa. I den nye filmen, som forteller om Furiosas barndom – og som slutter den forrige begynner, er det Anya Taylor-Joy (28) som gjør tittelrollen.

– Hun hadde noe ved seg, og Edgar sa «hun kan gjøre hva som helst, du burde signere henne». Og han hadde rett. Alle gode skuespillere må være fysiske, både i kroppen og hjernen. Og det er Anya, sier Miller og fortsetter:

– Hun er uredd. Vi filmet en scene der Furiosa kaster seg gjennom et bilvindu. Jeg sa «se så lik stuntkvinnen er Anya» og fikk svaret «det er ingen stuntkvinne, det er Anya».

– Mange i teamet hadde også jobbet på «Fury Road», og da jeg merket at de syntes det føltes riktig, da ble også jeg sikker.

På rød løper i Cannes strålte Taylor-Joy i prinsessestil – langt fra filmens Furiosa-karakter.

George Miller er skaperen hele filmserien og har hatt regi på alle fem. Alle filmene utspilles i en postapokalyptisk verden, men Miller avslører at dette skyldes en tilfeldighet.

– Da vi laget «Mad Max», var det på et utrolig lavt budsjett. Vi hadde tenkt å filme inne i Melbourne, men vi hadde ikke engang råd til å sperre av en gate. Så vi fikk filme i utkanten av byen, i bygninger som skulle rives, og så innledet vi filmen med ordene «noen år inn i framtiden».

På spørsmål om det er slutt på serien nå med femte film, er svaret fra Miller «tja».

– Vi får se. Om det føles at det finnes mer å fortelle, hvorfor ikke?

Neste fredag får femte runde Mad Max-film norsk premiere.

Da «Fury Road» kom for ni år siden, ble den en av årets mest sette og mest hyllede filmer – med hele seks Oscar-priser.

Regissøren forteller at han ikke visste noe som Taylor-Joy før den britiske regissøren Edgar Wright viste ham sin film «Last Night in Soho», der hun har hovedrollen.

Anya Taylor-Joy sier til det svenske nyhetsbyrået TT at hun skjønte at hun ville bli akseptert som Furiosa da hun kom ut av sin trailer på innspillingsstedet med kort hår og kledd som hovedpersonen.

«Furiosa» har undertittelen «A Mad Max Saga» og er den femte Mad Max-filmen. Den første kom i 1979, etablerte Mel Gibson som skuespiller – og ble kritisert for sin brutale vold, sett med datidens øyne.

* «Mad Max» (1979), «Mad Max 2: Landeveiens kriger» (1981) og «Mad Max: Beyond Thunderdome» (1985), som alle hadde Mel Gibson i hovedrollen, samt «Mad Max: Fury Road» (2015).

(©NTB)