Maradonas barn vil stoppe salg av farens gullball

NTB
NTB


Mexico 29 juni 1986. Fotball-VM – finalen mellom Argentina og Vest-Tyskland. Argentinas store stjerne Diego Maradona i kamp med tyskernes forsvarere. Argentina vant VM-finalen 3-2, og Maradona ble utpekt som lagets store stjerne og VMs beste spiller. Foto: Colorsport / NTB.

Av NTB | 16.05.2024 10:49:50

Økonomi og næringsliv: Ryktene om gullballen, som Maradona fikk som VMs beste spiller i 1986, er mange. Ett sier at den forsvant som gevinst i pokerspill, mens andre vil ha det til at Maradona selv oppbevarte den i en bankboks i Napoli, der han spilte for byens lag. Den skal, ifølge ryktene, ha blitt stjålet av lokale kriminelle i 1989.

Maradona døde i 2020, og det finnes derfor ikke noe entydig svar på hvorfor og hvordan ballen forsvant. Barna fester mest lit til historien om tyveriet i 1989, og de hevder at ballen derfor tilhører dem.

– Det virker ikke som om selgeren i det hele tatt har forsøkt å komme i kontakt med Diego, som ikke kan ha vært så vanskelig, sier Gilles Moreau i advokatfirmaet Paradox.

Auksjonshuset Aguettes mener derimot at personen som kjøpte trofeet for mange år siden, ikke hadde kunnskap om at det skal ha blitt stjålet helt tilbake på 1980-tallet. Aguettes sier de har gjort nødvendig sjekk av opplysninger i saken, både i Frankrike og Italia.

– Det finnes derfor ikke bevis for at selgerens eierskap kan utfordres, sier Maximilien Aguettes til AP.

Maradona-effekter har vist seg å være populære auksjonsobjekter. I 2022 ble argentinerens drakt fra VM-finalen solgt for rundt 100 millioner kroner.

Auksjonshuset Aguettes sier de forventer «millioner» for gullballen når auksjonen går av stabelen 6. juni.

De vil stoppe det planlagte salget på et auksjonshus i Paris 6. juni. Barnas advokat sier at selgerens argument om at han har kjøpt gullballen, ikke holder, ettersom det er allment kjent at den i sin tid ble stjålet.

Argentina vant VM-finalen mot Vest-Tyskland 3-2. Mesterskapets mest omtalte kamp var likevel kvartfinalen mellom Argentina og England, der Maradona hjalp ballen i mål med hånden – eller Guds hånd som han selv omtalte det som.

(©NTB)