Slovakias påtroppende president ber om valgkampstans

NTB
NTB


Slovakias påtroppende president Peter Pellegrini og avtroppende president Zuzana Caputova holdt en felles pressekonferanse torsdag, dagen etter attentatet på landets statsminister. Pellegrini ber om at EU-valgkampen i Slovakia innstilles. Foto: Petr David Josek / AP / NTB

Av NTB | 16.05.2024 13:29:52

Politikk: Målet er å unngå mer konfrontasjon, sier Pellegrini i en uttalelse. Han overtar som president i midten av juni.

Samtidig har sittende president Zuzana Caputova invitert slovakiske partiledere til et felles møte. Formålet er å dempe politiske spenninger i samfunnet.

– La oss forlate den onde sirkelen av hat og gjensidige beskyldninger. Det som skjedde i går, var en enkeltstående handling, men den spente atmosfæren av hat er vårt felles ansvar, sa hun torsdag.

Attentatet mot Fico skjedde onsdag, bare noen uker før valget på nytt EU-parlament. Statsministeren ble truffet av flere skudd, og tilstanden hans er fortsatt svært alvorlig.

Sykehuset der han er innlagt, opplyser at han gjennomgikk en operasjon som varte i fem timer og at statsministeren står overfor en vanskelig tid før han kan bli bedre.

Fico har lenge vært en kontroversiell politiker, som blant annet har stanset salg av våpen til Ukraina. Russlands tidligere president Dmitrij Medvedev roste torsdag Fico og sa at han har inntatt en fornuftig posisjon overfor Russland.

(©NTB)