Saudi-Arabia vedtas trolig som VM-arrangør på tampen av 2024 – Fifa fikk støtte for omstridt forslag

NTB
NTB


Gianni Infantino opplyste fredag at den formelle tildelingen av fotball-VM i 2034 trolig skjer på en digital kongress 11. desember i år. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB

Av NTB | 17.05.2024 11:09:30

Sport: Mot slutten av kongressen i thailandske Bangkok sa Fifa-presidenten at det samme er tilfelle med verdensmesterskapet i 2030, som skal spilles i Marokko, Portugal og Spania. Det ble gjort kjent i fjor.

En endring i Fifa-vedtektene vedtatt tidligere fredag åpner for at Det internasjonale fotballforbundet kan tildele flere enn ett VM for menn på samme kongress. Det var ventet at Det internasjonale fotballforbundet ville få støtte til forslaget.

Fifa endret sitt regelverk rundt VM-tildelinger etter det omstridte valget av Russland og Qatar som VM-vertsnasjoner i 2010.

– Det er en del ting som tyder på at man har slått sammen Saudi-Arabia og Marokko, Portugal og Spania og på en måte flyttet makten ut av kongressalen, sa Klaveness til NTB tidligere i måneden.

– Man gikk bort fra dette etter Qatar og Russland. Den gang fikk man en hestehandel der man sa «hvis du tar det året, så får du det året». Da blir det rigging, da. Og veien fra rigging til korrupsjon er ganske kort. Jeg sier ikke at det har skjedd, men jeg er urolig for det, poengterte hun.

Norges herrelandslagstrener Ståle Solbakken gikk i november i fjor hardt ut mot prosessen som til slutt ledet til at Saudi-Arabia sto igjen som eneste søker.

– Det er som forventet. Dette er noe som har ligget i kortene lenge, at de (Saudi-Arabia) kom til å bli tildelt dette verdensmesterskapet etter en prosess som mildt sagt har vært merkelig. Det viser bare hvilken makt de øverste i Fifa og Infantino har, sa Solbakken til NTB.

VM i 2026 skal arrangeres i USA, Canada og Mexico.

På fredagens kongress i Bangkok ble det også vedtatt at antall komiteer i Fifa femdobles fra sju til 35.

Norges fotballpresident Lise Klaveness har vært kritisk til at Fifa brått bestemte seg for å igjen ha muligheten til å tildele to mesterskap på samme kongress.

Saudi-Arabia er eneste søker om mesterskapet i 2034. Internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner har vært kritiske til golfstaten som VM-arrangør på grunn av påstått sportsvasking for å skjule menneskerettighetsbrudd.

(©NTB)