T-baneprisene mer enn firedoblet over natten i Buenos Aires

NTB
NTB


Billettene på Buenos Aires’ T-bane Subte ble fredag mer enn firedoblet. Prishoppet er en del av president Javier Mileis radikale økonomiske reformer. Foto: Rodrigo Abd / AP / NTB

Av NTB | 17.05.2024 21:19:36

Politikk: Den libertarianske presidenten Javier Milei har varslet og satt inn en rekke drastiske tiltak for å få kontroll på landets økonomi og den galopperende prisveksten.

Fredag, var turen kommet til prisene på Sør-Amerikas eldste T-banesystem. Pendlere og andre som torsdag hadde betalt 125 pesos for en enkeltbillett, måtte fredag ut med 574 pesos – tilsvarende snaut 7 kroner. En prisøkning på 360 prosent svir for argentinere som allerede er inne i en levekostnadskrise.

– Det er klart at det påvirker meg, fordi det betyr at mer penger forsvinner fra lønnen in hver dag, men det verste er at det ikke er noen investeringer i tjenesten, sier 35 år gamle Sofia Acosta.

– Vi pendler under elendige forhold med trengsel og forsinkelser, og nå må vi betale mer.

President Milei kutter offentlige utgifter til alt fra statlige bedrifter til subsidier som en del av et radikalt eksperiment med frie markedskrefter i et forsøk på å få bukt med hyperinflasjonen og bygge opp tilliten hos internasjonale investorer.

På kort sikt har reformene derimot ført til enda høyere prisvekst – det offisielle tallet er nå 289 prosent på årsbasis – og gjort livet vanskeligere for vanlige argentinere mens økonomien er inne i en resesjon.

(©NTB)