Rasisme som dydsposering og maktredskap

Egil M Solberg


Haugesunds trener Sancheev Manoharan. Foto: Christoffer Andersen / NTB

Av Egil M Solberg | 04.06.2024 06:44:14

Samfunn: FK Haugesunds sin nye trener Sancheev Manoharan har indisk bakgrunn og ble av supporteren kalt «Apu» i en kritisk kommentar, et kallenavn inspirert av The Simpsons-karakteren i et forsøk på en morsom kommentar. Supporteren nekter for at dette var rasistisk ment.

Tidligere journalist Sonia Huanca Vold mener ifølge Haugesunds avis at straffen overfor supporteren er for streng og peker på klubbens egen upassende Facebook-post fra januar, hvor tre kortvokste personer ble omtalt som «Tre Små Kinesere».

– Jeg synes ikke noe om at den antirasistiske kampen i dag blir brukt til dydsposering og som et maktredskap. Jeg har mer tro på at man kan endre holdninger gjennom dialog framfor straff, sier Vold, som har erfaring fra SOS Rasisme.

FK Haugesund har slettet innlegget og innrømmet at det var en feil å poste det.

Haugesunds Avis har også fått kritikk for sin håndtering av saken, der de fremstiller supporteren som rasistisk med fullt navn.