Palestinere vant i lagmannsretten og får beholde norsk statsborgerskap

NTB
NTB

Et palestinsk ektepar med 34 års botid i Norge vant i lagmannsretten og får beholde det norske statsborgerskapet. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Av NTB | 18.07.2024 01:42:42

Kriminalitet og rettsvesen: Det palestinske ekteparet fikk innvilget asyl som statsløse palestinere i Norge for 24 år siden, skriver Klassekampen.

Sju år senere ble de innvilget statsborgerskap. I 2016 kom vedtaket fra Utlendingsdirektoratet (UDI) om at de – og barna og barnebarna deres – måtte levere tilbake sine norske pass og forlate landet.

I fjor tapte ekteparet i Oslo tingrett. 4. juni i år falt dommen i lagmannsretten, der ekteparet vant, skriver avisen.

Årsaken til at ekteparets norske statsborgerskap ble tilbakekalt, er at myndighetene fikk verifisert via Norges ambassade i Jordan at de er jordanske statsborgere, ikke statsløse palestinere slik de oppga ved ankomst. Selv sier ekteparet at det jordanske statsborgerskapet ble ordnet for dem etter at de hadde flyktet, og at de ikke visste om det.

Allerede før norske myndigheter innvilget ekteparet statsborgerskap i 1997, hadde de ifølge dommen «klare indikasjoner» på at de var jordanere, uten at det fikk konsekvenser for innvilgelse av norsk statsborgerskap. Lagmannsretten legger vekt på dette når de konkluderer med at tilbakekall er uforholdsmessig.

(©NTB)