De ti bud henger neppe på klasseromsveggene i Louisiana før november

NTB
NTB

Om et politisk flertall i Louisiana får det som de ønsker, skal De ti bud henge på alle klasserom på offentlige utdanningsinstitusjoner i delstaten. Men da må de først vinne en rettssak. Foto: John Bazemore / AP / NTB

Av NTB | 19.07.2024 21:22:47

Religion og livssyn: Tidligst i november kommer skolene til å måtte henge opp plakatene med De ti bud. Da håper man at rettsvesenet skal være i mål med å behandle et søksmål fra foreldre som mener at lovkravet er et brudd på religionsfriheten og forbudet mot en statlig religion i USA.

Loven som ble vedtatt i juni går ut på at De ti bud skal henges opp i en synlig og lettleselig versjon i alle offentlige klasserom i Louisiana – fra barnehage til universitet. De ti bud ble ifølge Det gamle testamente i Bibelen overlevert direkte fra Gud til Moses på Sinaifjellet. De er sentrale i både kristen og jødisk tradisjon.

Politikerne som vedtok og støtter opp om loven – stort sett republikanere – mener budene hører til i klasserommet ettersom de tilhører verdenshistorien og er en del av grunnmuren i amerikansk lovgivning.

I 1980 avgjorde den amerikanske høyesteretten at en lignende lov i Kentucky var grunnlovsstridig.

(©NTB)