Dette kan skje dersom Biden trekker seg

NTB
NTB

Presset øker mot Joe Biden, og stadig flere toppdemokrater skal etter sigende ha sagt ifra at det er på tide å la yngre krefter slippe til. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB

Av NTB | 19.07.2024 13:13:16

Politikk: Mens få demokrater har gått offentlig ut med misnøye mot sin øverste sjef, blir hviskeleken i Washington stadig mer høylytt.

Listen blir stadig lengre over toppdemokrater som skal ha sagt i fortrolighet at de mener Biden bør trekke seg. De aller fleste er via lukkede kilder i amerikanske medier. Mens noen skal ha ytret seg overfor Biden selv, skal ha andre ha gitt uttrykk for sin mangel på optimisme overfor partikolleger, ifølge kildene.

Donald Trump ble mottatt som en helt på Republikanernes landsmøte, som ble avsluttet torsdag med Trumps første tale etter attentatet forrige helg.

Og mens stemningen er på topp i Republikanernes leir, er situasjonen en ganske annen på den andre siden av det politiske landskapet.

Biden har gjentatte ganger understreket at han ikke har noen planer om å gi seg og er fast bestemt på å vinne. Han har imidlertid åpnet for å revurdere dersom helsa krever det. Denne uken ble han syk med covid og er for tiden isolert i familiens sommerhus i Delaware.

Fredag skal Biden-kampanjens medarbeidere samles til et møte. Samtidig skal også Demokratenes nasjonalkomité diskutere neste skritt i nominasjonsprosessen. Møtets agenda er ifølge AP en forestående prøveavstemning for så å nominere Joe Biden som presidentkandidat før Demokratenes landsmøte 19. august.

Dersom Biden skulle trekke seg før avstemningen, må delegatene stemme over en ny kandidat. Dersom ingen kandidater får flertall i første runde, vil over 700 såkalte superdelegater bli involvert i avstemningen, skriver CBS News. Deretter vil man fortsette avstemningen fram til en av kandidatene får flertall.

Det er likevel en gjengs oppfatning at hun i en slik situasjon er den mest sannsynlige etterfølgeren som presidentkandidat, skriver The Washington Post. Biden uttalte også nylig at han ikke ville utnevnt henne som visepresident dersom han ikke trodde hun var skikket til å være president.

En fordel er også at hun i så fall vil kunne «arve» pengene som er samlet inn til Biden og Harris’ valgkamp, intet mindre enn 91 millioner dollar, nærmere en milliard kroner, skriver Time Magazine.

* California-guvernør Gavin Newsom (56) er tidligere ordfører i San Francisco. Han har støttet Biden offentlig gjentatte ganger den siste tiden. Har åpent uttalt at han er interessert i å stille til valget i 2028.

* Michigan-guvernør Gretchen Whitmer (52) trekkes ofte fram som en populær kandidat i partiet. Hun har over tid blitt peilet ut som en sterk kandidat til neste valg i 2028.

* Illinois-guvernør J.B. Pritzker (59) er en milliardærarving som skal ha nær 40 milliarder kroner på bok. Han har markert seg som selve motstykket til Trump og har ikke spart på kruttet når det gjelder kritikk mot ekspresidenten, særlig i forbindelse med rettssaken i New York.

* Pennsylvania-guvernør Josh Shapiro (51) er den yngste av «favorittene» på bookmakernes lister. Han har tidligere vært delstatsjustisminister i Pennsylvania og har blant annet gjort seg bemerket med sin tydelige støtte til Israel og kritikk av Palestina-markeringer blant studentene.

Målingen ble publisert onsdag denne uka og viser også at rundt 3 av 10 demokrater er «helt sikre» eller «svært sikre» på at Biden er mentalt skikket til å fungere som president. Det er en nedgang fra rundt 40 prosent fra AP-NORCs måling i februar.

De fleste demokratene – rundt 6 av 10 – mener visepresident Kamala Harris vil gjøre en god jobb som president. 22 prosent er uenige, ifølge målingen. Ser man vekk fra partitilhørighet, sier 7 av 10 amerikanere at Biden bør trekke seg.

Etter at Biden gjorde en dårlig figur i TV-debatten mot Trump, synes oppfatningen hos mange å være at valget i november allerede er avgjort og at Trump har seieren i lomma.

En visepresident rykker opp dersom presidenten blir fjernet fra jobben eller dør. Men hvis Biden trekker seg som Demokratenes presidentkandidat, vil ikke det automatisk gjøre at visepresident Kamala Harris rykker opp.

The New York Times lister fredag opp de mest aktuelle navnene som er trukket fram i debatten om Bidens avgang:

AP skrev denne uken om en undersøkelse som faller dårlig ut for Biden. Nesten to av tre demokrater mener han bør trekke seg fra presidentvalgkampen, ifølge målingen, som er utført av AP-NORC Center for Public Affairs Research.

(©NTB)