Slik rammet dataproblemene Norge

NTB
NTB

Melding om IT-problemer på hjemmesiden til Apotek 1 som følge av dataproblemer fredag.
Foto: Skjermdump / NTB

Av NTB | 19.07.2024 14:42:47

Problemene skyldtes en mislykket programvareoppdatering fra datasikkerhetsselskapet Crowdstrike. Feilen ga utslag for maskiner med Microsofts operativsystem Windows. En rekke norske virksomheter ble rammet, men har nå løst problemene. For flytrafikken kan det fortsatt komme forsinkelser som følge av problemer på utenlandske flyplasser.

Nasjonalt cybersikkerhetssenter NSM understreket tidlig at det ikke var indikasjoner på noe cyberangrep. Seksjonsleder Geir Andrew Trotter i NSM understreket hvor viktig det er at virksomheter har gode beredskapsplaner for å håndtere bortfall av IKT-tjenester.

– Samtidig viser den hvordan virksomheter er sårbare for feil og svakheter i leverandørkjeder, sier han.

Rundt klokken 14 fredag meldte Crowdstrike-sjefen til NBC at problemet som førte til omfattende datatrøbbel, er løst.

Avinor meldte at reisende fra noen land til Norge kan bli forsinket, og at innkommende fly kan bli kansellert. Trafikken har imidlertid gått stort sett som normalt og reisende oppfordres til å møte til vanlig tidspunkt.

Pressekontakt i Norwegian, Eivind Hammer Myhre, opplyste til NTB at det fredag var forsinkelser som følge av at flyplassene i Berlin og Amsterdam holdt midlertidig stengt.

Flyselskapet SAS hadde en periode problemer med sine bookingsystemer som følge av dataproblemene.

Apotek 1 ble hardest rammet og måtte stenge alle sine 460 filialer i Norge, sa kommunikasjonssjef Mai-Bente Paulsen til Bergens Tidende.

Problemene rammet også bestillinger på nett. I en periode var alle apotekets nettbestillinger stengt. Eksisterende bestillinger kan også bli forsinket av problemene, skrev apoteket på sine nettsider.

For Boots og Vitusapotek gjaldt problemene kun for nettbestillinger og filialene holdt åpent gjennom dagen.

Biltema ble også rammet av problemene, men fredag ettermiddag opplyste distriktssjef for Biltema i Oslo, Roger Sandaker, til NTB at problemet var løst.

Norges Bank ble også påvirket av dataproblemene, men det løste seg forholdsvis raskt, meldte E24 med Bloomberg som kilde.

Flytrafikken i Norge ble ikke direkte rammet av dataproblemene, men problemer på flere flyplasser verden over kan likevel gi følgeforsinkelser i Norge.

Blant virksomhetene som ble rammet i Norge, var apotekkjedene Apotek 1, Boots og Vitusapotek.

(©NTB)