Bangladesh-domstol endrer loven som har utløst store studentprotester

NTB
NTB

Regjeringen i Bangladesh satte i helgen inn hæren mot demonstrerende studenter. Foto: AP / NTB

Av NTB | 21.07.2024 10:43:00

Politikk: Den omstridte loven gjorde tidligere at 30 prosent av alle offentlige stillinger i landet var forbeholdt familiemedlemmer av dem som kjempet i uavhengighetskrigen mot Pakistan i 1971.

Denne loven er ugyldig har landets øverste domstol slått fast, men den oppheves ikke helt.

5 prosent av alle offentlige stillinger skal heretter inngå i en slik kvote, heter det i søndagens kjennelse.

Kritikerne av kvotesystemet mener at det først og fremst har kommet i stand for å tjene grupper som støtter regjeringen i landet.

– Domstolen oppfordrer nå landets studenter til å vende tilbake til klasserommene, opplyser advokaten Shah Monjurul Hoque som har representert de to studentene som gikk til sak for å få kvotesystemet omgjort.

Sikkerhetsstyrkene har ifølge øyenvitner skutt med skarp ammunisjon og kritiseres for overdreven maktbruk. Hæren i landet er også satt inn for å gjenopprette ro og orden.

Minst halvparten av alle som er drept den siste uka, ble ifølge sykehuskilder skutt av politiet.

Siden fredag har det vært innført riksdekkende portforbud i Bangladesh, men tusenvis av studenter har trosset portforbudet.

Hæren i landet er også satt inn for å stanse protestene som nå har spredt seg til nesten halvparten av landets distrikter.

Fredag stormet studenter et fengsel og frigjorde de innsatte før de satte fyr på anlegget.

Myndighetene har stengt internett og deler av telefonnettet i et forsøk på å hindre studentene fra å mobilisere, og det er innført forbud mot alle offentlige sammenkomster.

Telefonforbindelsen med utlandet er også nede, og nettsidene til mediene i landet blir ikke oppdatert.

Hasinas regjering anklages av menneskerettsgrupper for å slå hardt ned på kritiske røster og for å stå bak utenomrettslige henrettelser av opposisjonelle.

– Det stadig økende antallet døde er et sjokkerende tegn på den absolutte intoleransen myndighetene i Bangladesh viser overfor dem som protesterer, sa Babu Ram Pant i Amnesty International lørdag

Nærmere 20 prosent av de 170 millioner innbyggerne i Bangladesh er uten jobb, og blant unge under 24 år er arbeidsledigheten på over 40 prosent.

Minst 151 mennesker er ifølge sykehuskilder drept og tusenvis er skadet i sammenstøt mellom demonstrerende studenter og sikkerhetsstyrker i Dhaka og andre byer i Bangladesh den siste uka.

Demonstranter satte tidligere i uka fyr på flere offentlige bygninger i Dhaka, blant annet hovedkvarteret til kringkasteren i landet.

Statsminister Sheikh Hasina, som nylig ble gjenvalgt og er verdens lengst sittende kvinnelige statsleder, har avlyst en planlagt reise til Spania og Brasil som følge av uroen.