Matin (23) flyktet fra Iran – nå svømmer han for OL-medalje

NTB
NTB

London, England 20240523.
Matin Balsini (23) er en del av et rekordstort flyktninglag i Paris-OL. Eksiliraneren er en av mange utøvere som risikerer forfølgelse i hjemlandet.
Omkring 10.500 utøvere fra over 200 land samles til lekene i Frankrike. Alle kommer dit med drømmer og håp som har bygget seg opp etter tusenvis av treningstimer. Noen av dem kommer også med en annerledes bagasje.
Flyktninglaget til Den internasjonale olympiske komité (IOC) samler utøvere som ikke kan konkurrere for sitt eget land.
Matin Balsini. 23-åringen forlot Iran i 2022. Nå er han bosatt i England. De siste årene har han slått den iranske rekorden på 200 meter butterfly en rekke ganger.
Balsini har ikke sett sin nærmeste familie på over et år. Han sier til NTB at han savner å gå i Teherans gater og håper å komme tilbake til hjemlandet en dag. Han ble tvunget til å forlate hjemlandet på grunn av press fra regjeringen.
– Svømming gir meg mye energi. Min store drøm er å ta medalje i OL. Jeg lovet pappa at jeg skulle få OL-medalje før jeg blir pensjonist, forteller Balsini.
Foto: Javad Parsa / NTB

Av NTB | 21.07.2024 09:13:01

Sport: Balsini skal delta i OL for andre gang, men denne gangen er det sammen med flyktninglaget til Den internasjonale olympiske komité (IOC).

Flyktninglaget samler utøvere som av ulike årsaker ikke kan konkurrere for sitt eget land.

NTB dro til Guilford like utenfor London og fulgte 23 år gamle Matin Balsini som forbereder seg til OL i Paris. I Guilford har han bodd i to år etter at han dro fra Iran.

Han ble tvunget til å forlate hjemlandet på grunn av press fra regjeringen. Balsini oppgir at en av hovedårsakene til at han sluttet på det iranske landslaget, var den overdrevne kontrollen fra sikkerhetspersonell som var med på reisene i internasjonale mesterskap.

Under en av turene havnet Balsini i trøbbel fordi han hadde på seg shorts, forteller han.

– Svømming gir meg mye energi. Min store drøm er å ta medalje i OL. Jeg lovet pappa at jeg skulle få en OL-medalje før jeg blir pensjonist, forteller Balsini.

Han har slått den iranske rekorden på 200 meter butterfly en rekke ganger.

Oppladningen til OL har likevel vært brokete. Etter at eksiliraneren kom til England, var han ikke i vannet på over sju måneder. Det tok tid med asylsøknaden og å komme seg tilbake til et normalt liv.

– For meg, som svømte hver dag, var det det verste som kunne skje, forteller han til NTB.

Matin oppgir at det viktigste for ham i Paris er å slå sin egen rekord. Hjemme er det ark overalt på veggene som minner ham om målet.

I judo og friidrett er det seks utøvere fra flyktninglaget.

IOCs flyktninglag ble opprettet i 2015. IOC-president Thomas Bach kunngjorde oppstarten av laget under FNs hovedforsamling. Laget ble en realitet for å øke bevissthet rundt omfanget av flyktningkrisen og gå håp til flyktninger verden over, uttaler IOC.

Flyktninglaget venter fortsatt på den første OL-medaljen. I Tokyo var 22 år gamle Kimia Alizadeh svært nær da hun tapte bronsefinalen i taekwondo.

OL i Paris starter 26. juli.

– Jeg var selv flyktning. I over 13 år har jeg dokumentert livene til iranere i eksil. I løpet av disse årene, når jeg har møtt eksiliranere, har de alle hatt forskjellige grunner til å forlate landet sitt, men de fleste angir mangel på de mest grunnleggende individuelle frihetene som hovedårsaken. Mange av dem har ikke engang rett til å velge sine egne klær, forteller Parsa.

– Da jeg leste at 14 av 36 medlemmer av flyktninglaget er iranere, ble jeg sjokkert. Jeg jobbet i mange år som fotograf i Iran og så på nært hold hvor mye talent iranske jenter og gutter har innen sport. Men mange av dem kan ikke utvikle seg på grunn av svært begrensede ressurser og islamske hijab-begrensninger. Over tid blir de tvunget til å gi seg med sport eller forlate landet sitt for alltid, sier fotografen.

Balsini har ikke sett sin nærmeste familie på over et år. Han sier til NTB at han savner å gå i Teherans gater og håper å komme tilbake til hjemlandet en dag.

Årets flyktninglag har rekordmange utøvere. Det er 36 atleter fra elleve land. De skal kjempe om OL-medaljer i 13 forskjellige idretter.

NTBs fotojournalist Javad Parsa har reist rundt i Europa og dokumentert hverdagen til flere utøvere på flyktninglaget.

(©NTB)