Pogacar kronet strålende Tour de France med utklassing på tempoen: – Tom for ord

NTB
NTB

Tadej Pogacar vant Tour de France sammenlagt for tredje gang i karrieren. Foto: Daniel Cole / AP / NTB

Av NTB | 21.07.2024 20:42:53

Sport: Sloveneren har vært utilnærmelig på de franske landeveiene i tre uker, og 25-åringen endte årets Tour de France med hele seks etappetriumfer.

– Noen kan si han har vært grådig, men jeg synes det er herlig at man går for alt når man har muligheten. Det har vært spesielt å følge med på, sa TV 2s kommentator Christian Paasche før tempoen.

Tidligere denne sesongen var Pogacar like suveren da han vant Giro d’Italia for første gang i karrieren. Da skilte det ni minutter og 56 sekunder til colombianske Daniel Martínez i sammendraget.

– Det å vinne begge deler tar ting til et nytt nivå. Jeg er veldig stolt. I framtiden har jeg også lyst til å vinne VM og bære regnbuetrøyen, sa Pogacar etter søndagens triumf.

– Det må være tidenes sesong av en syklist. Det er vanskelig å beskrive hvor ufattelig sterkt det er, sa TV 2s sykkelekspert Magnus Drivenes.

– Han er en helt vanvittig syklist. Det er helt nydelig teknisk kjøring, sa TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad om UAE-stjernen.

I 2022 og 2023 måtte sloveneren se seg slått av Vingegaard i sammendraget. Årets triumf var dermed en søt revansj for Pogacar.

– Jeg kan ikke beskrive hvor glad jeg er. Etter to tøffe år var alt perfekt denne gangen. Jeg er tom for ord. Det er utrolig. Dette er første gang jeg har hatt selvtillit hver eneste dag. Det har vært en fornøyelse fra første dag. Jeg ønsket ikke å skuffe noen, sa en fornøyd Pogacar til arrangøren etter triumfen.

I årets Tour de France endte Biniam Girmay opp med den grønne spurttrøya, mens ecuadorianske Richard Carapaz vant klatrekonkurransen sammenlagt. Evenepoel sikret seg den hvite ungdomstrøya, mer enn ti minutter foran Carlos Rodriguez.

– For å være helt ærlig så er jeg er litt skuffet. Det satte en liten støkk i meg, og jeg tenkte at jeg hadde mulighet til å vinne. Carapaz er også en verdig vinner, sa Abrahamsen til TV 2.

Ecuadorianeren satt med den gule trøya tidlig i rittet. I tillegg til å vinne klatrekonkurransen tråkket han hele veien til topps på den 17. etappen.

– Det som skjer til slutt blir ofte litt bedre lagt merke til, fortsatte Abrahamsen.

– Det er en glamorøs avslutning på verdens mest glamorøse sykkelritt. Det er fantastiske kulisser, sa TV 2s sykkelekspert Magnus Aarre før start på søndagens avslutningsetappe.

Søndagens tempoetappe var av det tøffe slaget, og drøye ti kilometer ut i traseen var rytterne over en annenkategoristigning.

– Jeg tror ikke helt på det. Laget har gamblet mye på meg i år, og nå har vi gjort akkurat det vi ønsket. Man ser hvor mye det betyr, sa briten etter den historiske seieren.

Søndagens etappe til Nice var 39-åringens siste i Tour de France-karrieren. Cavendish markerte det historiske øyeblikket med familien etter målgang.

Søndag var Pogacar sterkest i duell med Vingegaard og Remco Evenepoel. Sloveneren tok ledelsen allerede på første passeringspunkt, og den suverene sammenlagtvinneren så seg aldri tilbake.

Tour de France-juryen valgte å kåre Carapaz til den mest offensive rytteren i Tour de France. Det skjedde til tross for at folket ga Jonas Abrahamsen flest stemmer.

Normalt avslutter Tour de France-feltet rittet på ærverdige, men i år valgte arrangøren å bryte med den gamle tradisjonen fordi Paris og Champs-Élysées i år er okkupert av OL.

Britiske Mark Cavendish vant den femte etappen i årets utgave i Tour de France, og ringreven er nå alene den mestvinnende rytteren i rittets over hundre år lange historie. Spurttriumfen i Saint-Vulbas tok Cavendish opp i 35 etappeseirer.

(©NTB)