Tre drept i israelsk angrep mot havneby i Jemen

NTB
NTB

Israel angrep mål i Hodeida med F15-jagerfly lørdag, ifølge IDF. Foto: AP / NTB

Av NTB | 21.07.2024 01:02:38

Politikk: Det israelske militæret (IDF) melder at de angrep militære Houthi-mål ved byens havn lørdag. Jagerfly-angrepet var en respons på hundrevis av angrep mot Israel de siste månedene, melder IDF i en uttalelse.

Kort tid i forveien hadde den Houthi-kontrollerte TV-kanalen Al-Masirah meldt om angrep mot et oljelager på et havneanlegg, og kanalen hevdet at Israel sto bak.

Tre personer ble drept og 87 såret, opplyser de Houthi-kontrollerte helsemyndighetene til kanalen. De fleste av dem skal ha fått alvorlige brannskader.

I etterkant av lørdagens angrep sier Israels forsvarsminister at israelsk blod har en pris og at angrepet sender et viktig signal.

– Houthiene har angrepet oss over 200 ganger. Den første gangen de volder skade mot en israelsk borger, slo vi tilbake, sier forsvarsminister Yoav Gallant i en uttalelse.

Statsminister Benjamin Netanyahu sier at havnen som ble angrepet, ble brukt for å losse våpen fra Iran.

Houthi-ledelsen varsler lørdag at de skal komme med en «effektiv respons» mot Israel.

IDF sier at de informerte allierte land om angrepsplanene på forhånd. Etter alt å dømme er dette første israelske angrep på jemenittisk jord siden krigen mellom Israel og Hamas begynte i oktober.

Israels utenriksminister Israel Katz sier at angrepet også var en advarsel til Iran, som støtter Houthi-militsen.

Houthiene har gjennomført en rekke angrep mot sivil skipsfart i Rødehavet og hevdet at de angriper skip med tilknytning til Israel. Under USAs ledelse har en vestlig styrke vært plassert i farvannet angrepet Houthi-mål en rekke ganger.

Angrepet skjedde en dag etter at en drone fra Houthi-militsen rammet en bygning i Tel Aviv, noe som tok livet av en person.

Houthiene har tatt på seg ansvaret for en rekke angrep mot Israel, men fredagens droneangrep ser ut til å være første gang at Houthiene har trengt gjennom israelsk luftvern.

Angrepet var rettet mot mål som både hadde sivile og militære funksjoner, ifølge IDF.