Flere av Harris’ antatte rivaler støtter henne som presidentkandidat

NTB
NTB

Joe Biden støtter Kamala Harris som Demokratenes presidentkandidat, etter at han selv trakk seg. Her er de to under et valgkamparrangement i Raleigh i North Carolina tidligere i år. Foto: Matt Kelley / AP / NTB

Av NTB | 22.07.2024 03:42:49

Politikk: Nåværende president Joe Biden kunngjorde søndag at han ikke stiller til gjenvalg. Han peker på visepresident Harris.

California-guvernør Gavin Newsom har åpent uttalt at han er interessert i å stille til valget i 2028. 56-åringen er tidligere ordfører i San Francisco. Han har støttet Biden offentlig gjentatte ganger den siste tiden.

– Tøff. Fryktløs. Hardnakket, skriver han på X.

– Med demokratiet vårt og framtida vår på spill er ingen bedre til å forfølge saken mot Donald Trumps mørke visjoner og veilede landet vårt i en bedre retning enn USAs visepresident, Kamala Harris, skriver guvernøren videre.

Pennsylvania-guvernør Josh Shapiro var med sine 51 år den yngste av «favorittene» på bookmakernes lister i forkant av at Biden kunngjorde at han ikke stiller. Han har tidligere vært delstatsjustisminister i Pennsylvania og har blant annet bemerket seg med sin tydelige støtte til Israel og kritikk av studenters Palestina-markeringer.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters meldte søndag at han støtter den nåværende visepresidenten.

– Kamala Harris bør bli den neste presidenten, skriver Cooper på X.

Han forteller at de to har kjent hverandre siden de var justisministere og mener hun har det som skal til for å slå Donald Trump ved presidentvalget i november og lede landet.

Harris får også støtte fra Pete Buttigieg, USA nåværende transportminister. Den åpent homofile krigsveteran, som har norsk blant de åtte språkene han snakker, utfordret før presidentvalget i 2020 Joe Biden og ble omtalt som en mulig kandidat til å ta over kandidaturet.

Delegasjonene fra både North og South Carolina har i offisielle uttalelser gitt støtte til Harris. Det samme har Louisianas delegasjon.

Reuters viser til kilder som opplyser at alle de 50 delstatslederne i Det demokratiske partiet støtter Kamala Harris. Ifølge nyhetsbyrået holdt delstatslederne et telefonmøte søndag, etter at Joe Biden kunngjorde at han trekker seg som partiets presidentkandidat.

Én kilde forteller at det var «full støtte» for å stille seg bak Harris, som nå er visepresident, som partiets kandidat.

Søndag gikk Newsom ut med sin tydelige støtte til Kamala Harris.

I et intervju med CNN sier også Colorado-guvernør Jared Polis at han støtter Harris. Det gjør også North Carolina-guvernør Roy Cooper.

Michigan-guvernør Gretchen Whitmer og Illinois-guvernør J.B. Pritzker nevnes også blant de heteste utfordrerne til Kamala Harris. Ingen av dem har kunngjort hvorvidt de stiller seg bak Harris eller ikke.