Gazas leger kjemper for å redde liv, men blir selv drept

NTB
NTB

De gjenværende sykehusene i Gaza mottar daglig en jevn strøm av barn og voksne som er såret i israelske angrep. Kapasiteten er sprengt, og over 500 helsearbeidere er også drept i angrepene. Foto: AP / NTB

Av NTB | 22.07.2024 06:32:43

Krig og konflikter: Tidligere i måneden ble Hamdan drept i et israelsk luftangrep. Huset lå i det Israel hadde definert som et trygt område, men var alt annet enn trygt.

Hamdans kone, sønn, to døtre, en svigerdatter og seks barnebarn ble også drept i angrepet.

Leiligheten ble truffet av to raketter, forteller Hamdans sønn Osama. Ingen i familien hadde ifølge ham tilknytning til noen av de væpnede gruppene i Gaza.

Den israelske hæren har ikke villet svare på spørsmål om hvorfor boligen ble angrepet.

60 prosent av primærhelsetjenesten er også lagt i ruiner, og over 500 helsearbeidere er ifølge FN drept siden oktober, enten i sine hjem eller i israelske angrep rettet mot sykehus og ambulanser.

Israel hevder at det er Hamas som er mål for angrepene og anklager den palestinske gruppen for å bruke sykehus som kommandosentraler og ambulanser til soldattransport.

Gazas helsearbeidere avviser anklagene og kaller dem grunnløse.

Kirurgen Ahmed al-Maqadma, som i likhet med Hamdan var utdannet i Storbritannia, ble funnet skutt og drept utenfor Shifa-sykehuset i Gaza by, to uker etter at sykehuset ble stormet av israelske soldater i april.

Ved siden av kirurgen lå moren, som var allmennpraktiserende lege. Også hun var skutt og drept.

En av Gazas fremste fertilitetsleger, Omar Ferwana, ble drept sammen med familien i et israelsk angrep mot huset der han bodde.

Gazastripens eneste spesialist på levertransplantasjoner, Hamam Alloh, ble drept i hjemmet sitt i Gaza by i et annet angrep.

I november ble tre leger drept i et granatangrep mot sykehuset der de jobbet nord på Gazastripen. To av dem jobbet for Leger Uten Grenser, som har opplevd å få seks av sine ansatte drept hittil i krigen.

Hundrevis av andre helsearbeidere lever som internt fordrevne i Gaza, en skjebne de deler med over 90 prosent av innbyggerne der.

Mange er drevet på flukt fra israelske angrep gang på gang og lever under primitive forhold i krigsruiner og overfylte teltleirer, knapt nok i stand til å hjelpe seg selv.

– Hamdans død har etterlatt et betydelig tomrom som vil bli vanskelig å fylle, sier han.

Hamawy tror Israel har gått systematisk til verks for å rasere helsevesenet på Gazastripen, en oppfatning som deles av mange palestinere.

Israelske soldater har stormet og ødelagt minst åtte sykehus, og de har også angrepet bilkolonner som fraktet medisinsk utstyr og ambulanser, påpeker han.

Israelske soldater har vist fram det de hevder er skjulesteder og våpen som er funnet, og de har også publisert en video som angivelig viser israelske gisler som blir ført inn på et sykehus.

Israel har imidlertid ikke lagt fram beviser for påstanden om at Hamas har etablert kommandosentre på sykehus i Gaza.

I henhold til krigens folkerett er sykehus beskyttet, men de kan miste beskyttelsen dersom de benyttes til militære formål. Selv da må imidlertid angrep være proporsjonale i forhold til trusselen de måtte utgjøre, og angripere er pålagt å ta all mulig hensyn til sivile.

Hamawy jobbet i tre uker ved Det europeiske sykehuset i Khan Younis og bare i løpet av den tiden gjennomførte han 120 operasjoner på pasienter med alvorlige skader, over halvparten av dem barn.

To kollegaer på sykehuset ble drept i sine hjem mens han var der, mens andre var blitt løslatt fra israelsk fangenskap og fortalte om tortur, sier han.

Sykehuset i Khan Younis ble evakuert da Israel varslet en offensiv mot byen 2. juli.

Mokhallalati skysses rundt fra sykehus til sykehus og forteller at han på et tidspunkt hadde ansvaret for behandling av 400 pasienter på ett sykehus og 500 på et annet.

Ved feltsykehuset i Rafah gjennomførte han opptil ti operasjoner daglig.

– Situasjonen er kritisk, medgir han.

Israels ni måneder lange krigføring har utradert store deler av helsevesenet på Gazastripen. 23 av 36 sykehus er satt ut av spill, de gjenværende mangler det meste og kapasiteten er sprengt.

Hassan Hamdan var ekspert på krigsskader og en svært ettertraktet plastisk kirurg. Mange av de andre helsearbeiderne som er drept, var også spesialister i likhet med ham.

Israel har også tatt leger og annet medisinsk personell til fange. Minst to helsearbeidere har mistet livet i israelsk krigsfangenskap, angivelig etter å ha blitt mishandlet: Lederen for Shifa-sykehuset ortopediske avdeling, Adnan al-Bursh, og sjefen for et kvinnesykehus i Gaza, Iyad al-Rantisi. Israel har nektet å frigi likene.

Adam Hamawy, en plastisk kirurg med bakgrunn fra det amerikanske forsvaret, jobbet i mai som frivillig i Gaza.

Den israelske hæren avviser Hamawys anklage, kaller den «opprørende» og fastholder at Hamas aktivt skjuler seg på sykehus.

Med Hassan Hamdans død er det bare én spesialist på rekonstruerende plastisk kirurgi tilbake i Gaza. Andre leger har måttet lære seg hvordan de kan reparere de mange og store krigsskadene som strømmer inn.

I dag er det kun al-Aqsa-martyrenes sykehus i Deir al-Balah og et feltsykehus i Rafah som kan tilby plastisk kirurgi, forteller Ahmed al-Mokhallalati, Gazastripens siste plastiske kirurg.

(©NTB)