– Vi har sammen et ansvar for å stå mot kreftene som vil rive menneskeverdet ned

NTB
NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (t.h.), AUF leder Astrid Hoem og Lisbeth Kristine Røyneland fra den nasjonale støttegruppa av 22. juli under minnemarkeringen.
Foto: Emilie Holtet / NTB

Av NTB | 22.07.2024 17:42:52

Kultur og underholdning: Støre brukte store deler av talen på Utøya til å snakke om tankegodset som lå bak terroren i 2011, og sa at disse holdningene er til stede også i dag.

– Vi må være ærlige om truslene vårt samfunn møter i dag, sa han.

– Enten det kommer fra stater som erobrer land med våpenmakt, som Russland i Ukraina, eller det kommer fra radikaliserte miljøer eller kriminelle gjenger som gjør hverdagen utrygg.

Til NTB sier Støre at det politiske ordskifte i Norge ikke skal være fiendtlig.

– I politikken har vi meningsfeller og meningsmotstandere, men vi har ikke fiender, sier statsministeren, og legger til at ytringsfriheten styrkes ved å akseptere sterke ytringer.

– Meningene må ut i lyset og konfronteres.

Store deler av markeringen ble flyttet inn på grunn av regnværet.

AUF-leder Astrid Hoem holdt tale til forsamlingen inne i Grosalen. Hun var selv på sommerleiren i 2011 under terrorangrepet.

– For oss blir alltid sommeren mørkere i juli, sa hun fra talerstolen.

Hun hadde tårer i øynene da hun snakket om de som mistet livene sine for 13 år siden.

– Jeg har ofte lurt på hvem de ville vært i dag. Hvordan de ville ha feiret 30-årsdagen sin. Hva de hadde gjort i hverdagen, og hva de hadde tenkt om det som skjer i verden i dag.

– Samtidig, så tror jeg mange erfarer at Utøya nå fremstår som et lys i mørket, sa han i talen.

Etter talene var det markering ved minnesmerket der alle navnene på de drepte ble lest opp. Det var pyntet med blomster i mange farger. Etter opplesningen fulgte ett minutts stillhet.

På kaia ble det lagt ned blomsterkrans, og Magnus Aannestad Oseth spilte «Til ungdommen» på trompet.

På markeringen på Utøya var blant annet utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) og tidligere statsminister Jens Stoltenberg til stede.

Støre startet talen med å si at det er godt å komme sammen på en dag som alltid vil ha et mørke hengende over seg. Han sa at på tross av dette, er Utøya et sted hvor ungdommer har tro på demokratiet.

(©NTB)