Palestinske grupper sier de vil danne samlingsregjering for å styre Gaza

NTB
NTB

Palestinere fordrevet av israelske luft- og bakkeangrep på Gazastripen drar fra Khan Younis etter en evakueringsordre fra Israel mandag. Foto: Abdel Kareem Hana / AP / NTB

Av NTB | 23.07.2024 08:02:39

Politikk: Til sammen 14 palestinske grupperinger har de siste dagene deltatt i samtaler i Kinas hovedstad Beijing. Møtene har ifølge den kinesiske kringkasteren CCTV pågått siden søndag.

Grupperingene er enige om å opprette en midlertidig nasjonal forsoningsregjering knyttet til styringen av Gazastripen, opplyser den kinesiske utenriksministeren Wang Yi.

– I dag har vi undertegnet en avtale om nasjonal enhet, sier Hamas-toppen Musa Abu Marzuk.

Planen om en samlingsregjering bekreftes i en felles palestinsk uttalelse. Her står det imidlertid ikke konkret når eller hvordan regjeringen skal dannes.

Fatah leder den palestinske selvstyremyndigheten på deler av den okkuperte Vestbredden, mens Hamas har kontrollert Gazastripen siden 2007. Hamas ledet angrepet på Israel 7. oktober i fjor, som utløste krigen med Israel som har rast på Gazastripen siden da. Også gruppen Islamsk hellig krig (jihad), som kjemper sammen med Hamas i Gaza, har signert uttalelsen om avtalen.

Hamas og Fatah lovet først å avslutte rivaliseringen dem imellom i 2011, og det er gjort flere forsøk på danne forsoningsregjeringer. Men ingen av forsøkene har lyktes.

Et av Israels krav har vært at Hamas-regimet på Gazastripen må opphøre å eksistere. Israel har også avvist amerikanske oppfordringer om at den palestinske selvstyremyndigheten kan styre Gaza etter at krigen er over.

Men en forsoningsregjering kan være et forhandlingskort som et alternativ til Hamas’ styre på Gaza, skriver nyhetsbyrået AP.

Avtalen er det seneste grepet for å gjenopplive den stagnerte innsatsen for å få de rivaliserende palestinske grupperingene til å få på plass et felles styre på Vestbredden og Gazastripen.

De siste månedene har Israel og Hamas forhandlet om en mulig våpenhvile, uten at dette så langt har ført fram. Uenigheter om hva som skal skje med Gazastripen etter krigen er et av temaene som har skapt problemer i forhandlingene.