Storsommer for norsk reiseliv – flere har mer besøk enn i fjor

NTB
NTB

– Vi ser at selv om været ikke alltid har vært det beste, så er folk landet rundt flinke på å finne på ting inne hvis det regner ute. Når det ikke går an å ligge på stranda, legger folk igjen penger på restauranter og i aktivitetsparker, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Av NTB | 26.07.2024 05:32:59

Vær: Sommeren var forventet til å være god, og det er den også, landet rundt, forteller administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv til NTB.

– Tilbakemeldingen fra bedrifter i 2023 var at det var den beste omsetningen mange hadde hatt noensinne. 2024 ser ut til å kunne toppe dette, forteller hun.

Ifølge NHOS rapport er det Vestland (82), Telemark (80), Troms (76) som har hatt størst andel bedrifter som melder at de har hatt bedre eller lik bookingnivå sammenliknet med i fjor. Til sist kommer Akershus hvor kun 36 prosent melder om en like bra eller bedre sommer enn i 2023.

Denne uken har NHO fulgt opp sine medlemsbedrifter om hvordan sommeren har gått.

– Vi ser at selv om været ikke alltid har vært det beste, så er folk landet rundt flinke til å finne på ting inne hvis det regner. Når det ikke går an å ligge på stranda, legger folk igjen penger på restauranter og i aktivitetsparker, forteller Devold.

Selv om de endelige tallene for sommersesongen ikke er klare melder samtlige turistattraksjoner som NTB har snakket med, at de har bedre besøkstall enn de hadde i fjor sommer.

– Vinnerbyene er Bodø og Tromsø. De har hatt fint vær og en enorm hotellvekst. Det har vært et mål å få opp tallene i nord om sommeren, og det er veldig fint at de har finvær. Kristiansund har også hatt en svært god sommer.

I Bodø melder direktør Rolf Liland i Norsk Luftfartsmuseum at de har hatt en god sommer, uavhengig av været.

– Vi har hatt gode besøkstall både når det har vært overskyet og når det har vært stekende sol. På kaldere dager har folk kommet inn fordi det ikke har vært noe fint ute, og på varmere dager har folk kommet for å slippe unna de høye temperaturene, sier Liland.

– Mange er kjent med museet før de kommer og drar målrettet innom. Andre er i byen fordi de skal videre til Lofoten, men kommer innom på veien.

Han sier at de garantert har hatt flere besøkende i år enn i fjor og at de har hatt en stødig strøm av tilreisende nordmenn og internasjonale reisende.

I Tromsø også har det vært godt med besøk. Daglig leder Ulf Johansen i Fjellheisen forteller det gode været i nord har skapt en svært god sommer for attraksjonen.

– Juni var bedre enn fjoråret, mens det ser ut som vi kommer på samme nivå som i fjor i juli. I juli har vi merket at Tromsøbrua har vært stengt ettersom all trafikken måtte kjøre rundt, men alt i alt har det vært en god sommer, sier han.

– Vi tok imot 22.918 gjester 18. juli som er den nest mest besøkte dagen i vår historie, forteller kommunikasjonsrådgiver Christine Berhus til NTB.

Hun forteller at de tror den gode gjestetrafikken skyldes at de har et mangfoldig utvalg av tilbud og at flere gjester velger å komme tilbake år etter år.

Også fornøyelsesparken Hunderfossen i Lillehammer har hatt en god sommer, forteller direktør Hogne Høstmælingen.

– Selv om været har vært variabelt, skremmer det ikke gjestene. Vi har hatt meget bra trøkk i sommer, bedre enn i fjor, sier han.

Han mener dette skyldes en kombinasjon av at mange nordmenn har valgt norgesferie og at flere nordmenn og utlendinger har interesse av å dra til fornøyelsesparker.

– Vi har også mye innendørs aktiviteter som gjør at folk kommer selv når det er dårlig vær, tilføyer han.

En som har merket et økt trykk fra utlandet, er den vestlandske reiselivsaktøren Norway’s best. Deres attraksjoner Flåmsbana, Fjordcruise Nærøyfjord, Fjordcruise Geiranger og Fretheim hotell har hatt en stor økning fra fjoråret, forteller kommersiell direktør Helene M. Bjørnø.

– Det skyldes nok en sammensetning av økt interesse for Norge, lav krone, klima og at pandemien endelig er over. Flere av våre agenter og turoperatører er tilbake i full drift, og dette gjenspeiles i våre bookinger, som gledelig strekker seg utover høsten og vinteren, forteller Bjørnø.

I Nidarosdomen merkes det også at flere legger sommerferien til Norge.

– Vi hadde veldig bra salg i mai og juni. I juni hadde vi en 6 prosent økning i antallet solgte billetter, forteller kommunikasjonssjef Marianne Vikan i Nidarosdomen.

Hun tror dette skyldes den lave kronekursen og at det er så varmt i Sør-Europa.

– De fleste som besøker byen, har bestemt seg på forhånd og kommer innom Nidarosdomen, sier Vikan.

– Nordmenn tar oftere nå enn før en uke i Oslo, heller enn i utlandet, sier hun.

Dette har både Munchmuseet og Nasjonalmuseet merket seg.

– Vi har flere flotte utstillinger som sammen med samlingen har gjort oss veldig attraktive i år, både for nordmenn og utlendinger. Vi hadde økning på 20 prosent i juni fra i fjor, forteller kommersiell direktør Are Grongstad ved Nasjonalmuseet.

– Vi åpnet utstillingen «Jordsvingninger» i slutten av april, og det har siden da gått veldig bra. Juni var bedre i år enn i fjor med 2000 flere besøkende, forteller direktør for kommunikasjon og marked, Harald Kvam, ved Munchmuseet.

– Vi ser at turistene kommer uansett og må se Skrik. Vi merker derfor ikke noe særlig forskjell på det, sier han.

Kvam forteller på lik linje med Devold at han tror at årsaken til økningen i antallet besøkende er at Oslo har gått fra å være en normal hovedstad til å bli et reisemål.

– Vi har rett og slett blitt en by som mange fra inn- og utland har lyst til å besøke, sier Kvam.

I NHO Reiselivs medlemsundersøkelse fra starten av juli kom det fram at sju av ti bedrifter meldte om bedre eller likt bookingnivå for sommeren 2024.

Devold forteller at selv om norsk sommer blir god uansett været, så er det der sola skinner, det har vært best i år.

Bodøs plassering har også vært til hjelp for museet.

I tillegg til nære 20.000 flere besøkende i år, har også Dyreparken i Kristiansand hatt sin andre beste besøksdag noensinne denne sommeren.

Ifølge NHO Reiselivs undersøkelse kommer om lag halvparten av sommerens utenlandske turister fra Nord-Europa og Norden. Resten er som regel fra andre steder i Europa, USA og Asia.

Devold i NHO Reiseliv sier at det har vært et skifte i hovedstaden og at Oslo er i ferd med å bli en sommerby.

Selv om mange kunne tenkt seg at dårlig sommervær skaper flere besøkende for museer, så forteller Grongstad at været ikke har så mye å si for dem om sommeren.

(©NTB)