Advarer mot å oppsøke hvithvalen Hvaldimir

Tomas Johannessen

Sebastian Strand i organisasjonen Marine Mind. Foto: Marine Mind

Av tomas | 27.07.2024 01:24:43

Dyrevern: Fredag kveld publiserte Radio Haugaland to videoer av to menn som badet sammen med hvithvalen «Hvaldimir» i Skjoldastraumen.

I videoen kan man se to menn oppsøke og sitte på ryggen til hvalen. Det kan se ut som uskyldig moro, men i verste fall kan slik oppførsel skade hvalen.

Av hensyn til «Hvaldimir» valgte vi å slette innlegget.

– Hvaldimir er et sosialt dyr og vi forstår selvfølgelig han er veldig spennende for mange å møte på. Samtidig ønsker vi å oppfordre folk til å være forsiktige, og ikke gå ut i vannet nær Hvaldimir eller kjøre båtmotor inntil ham for å unngå skader for både mennesker og dyr. Vi har blitt påminnet hva som kan skje om mennesker presser seg på dyr i tilfellet med hvalrossen Freya, og vi håper alle nyter møtet med Hvaldimir på vis som er trygge for begge parter slik at sikkerheten til hverken menneske eller dyr ikke skal stå på spill, opplyser Sebastian Strand i Marine Mind til Radio Haugaland,

Strand kommer også med flere tips til hvordan man trygt kan omgås Hvaldimir:

Kommer han svømmende bort kan du fint snakke til ham og få ett morsomt møte fra land eller avskrudd båt, han ser ut til å like å få litt oppmerksomhet eller blikkontakt.

Hvis du ønsker å få gjensidig kontakt anbefaler vi å unngå å blokkere synslinjen til deg selv med å filme med mobil mellom dere, da mister han oftere interessen.

Unngå å bade med han, eller ta på sensitive områder som inni munn, øyne, blåsehull og eventuelle sår om han har skader.

Helst ikke gi Hvaldimir objekter, dette kan slite på munnen hans over tid.

– Ser du Hvaldimir, gi oss gjerne ett tips via nettsiden vår, vi har alltid ett team biologer i felten som prøve å holde seg i nærheten for å tilby kunnskap, og hjelpe tryggheten til både folk og Hvaldimir, skriver Stabd videre.

På organisasjonen Marina Mind skriver de følgende om «Hvaldimir» :

Hvaldimir ble oppdaget i norske farvann i april 2019 , nær øya Ingøya i Måsøy kommune. Denne regionen ligger på nordspissen av landet, ca. 300 km (via sjøfartøy) fra den norsk/russiske maritime grensen.

Hvaldimir ble først fotografert iført en båndsele med det som så ut til å være et feste for et lite kamera. Når selen var fjernet, ble det observert skrift på spennen som sier «Equipment St. Petersburg» på engelsk.

Hvaldimir var veldig interessert i mennesker og reagerte på håndsignaler. Basert på disse observasjonene så det ut som om Hvaldimir ankom Norge ved å krysse over fra russisk farvann, hvor det antas at han ble holdt i fangenskap.