Unge i 16-18-årsalderen opplevde mer psykiske plager under de strengeste koronarestriksjonene i løpet det første pandemiåret enn hva de gjorde ellers, ifølge en FHI-undersøkelse. Foto: Erik Johansen / NTB
Medisin og helse: Det å være i eller ha vært i karantene, hang sammen med mer psykiske plager blant ungdom, viser Mor-, far- og barn-studien (MoBa) til Folkehelseinstituttet (FHI).
– Spesielt så det ut til at det å ha vært i karantene flere ganger hang sammen med mer symptomer på angst og depresjon, sier stipendiat Johanne Hagen Pettersen ved PsychGen Senter for genetisk epidemiologi og psykisk helse ved FHI.
I studiene fikk ungdommene fem spørsmål der de svarte på i hvor stor grad de var plaget av negative følelser.
Der 14 prosent av de som aldri hadde vært i karantene, svarte at de hadde alvorlige psykiske plager, var denne andelen 19 prosent hos de som hadde vært i karantene én gang. Andelen var 21 prosent både hos de som hadde vært i karantene flere ganger, eller som ennå var i karantene da de ble spurt.
Sammenhengen mellom karantene flere ganger og psykiske plager var sterkere blant 16-åringene, sammenlignet med 17- og 18-åringene og blant ungdommer fra familier hvor foreldrene hadde lavere utdanningsnivå.
– Det er likevel viktig å huske på at det kan være andre ting som forklarer de sammenhengene vi finner. Det er ikke sikkert det er det å være i karantene som i seg selv er årsak til økningen i mentale plager, sier Pettersen.
Av totalt 17.250 inviterte svarte 7787, altså 51 prosent, ved første datainnsamling, og deltakelsen falt til 17 prosent ved den sjette datainnsamlingen.
(©NTB)