Forrige helg gikk Greta Thunberg og aktivister fra Extinction Rebellion til aksjon mot gassanlegget Kårstø for å hindre normal drift. Aksjonen fikk mye oppmerksomhet, men driften gikk som normalt.
Denne helgen stenges imidlertid driften på Kårstø i en planlagt operasjon. Grunnen er at anlegget trenger vedlikehold, som vil skje over en periode på tre uker.
Når anlegget stenges, vil det gjennom helgen bli fakling på Kårstø, som betyr store flammer og sort røyk fra flammetårnene. Gassen på anlegget brennes opp før arbeiderne kan rykke inn.
– Hvert åttende år må vi utføre vedlikehold og arbeidsoppgaver som vi bare kan gjøre når det ikke er gass i anlegget, sier kommunikasjonsleder Ove Tungesvik i Equinor.
«Meieriet» Kårstø
Gassanlegget er svært viktig for Europa, ettersom 25 prosent av gassen Norge sender til Europa går gjennom Kårstø.
Equinors Tungesvik sammenlikner Kårstø med et meieri.
– På et meieri leverer bonden inn melken sin, og så blir melken splittet opp i H-melk, lettmelk, fløte og yoghurt og så videre. Det samme skjer egentlig på Kårstø, sier Tungesvik og forklarer:
– Vi får inn rikgass, og så deler vi denne opp i ulike produkter som blant annet metan, propan og butan.
Gjennom rørene Statpipe og Euroline II sendes gass til Europa til en verdi av 400 millioner kroner – hver dag.
– Det blir litt penger som går tapt?
– Ja visst! Dette har alle tatt med i sine beregninger, sier Tungesvik, med referanse til gassmarkedet og andre som blir berørt av nedetiden.
Operatøren Gassco, ved anleggsansvarlig Ida Vassmo Andersen, opplyser til NRK at budsjettet for Kårstø-stansen er på i overkant av 700 millioner kroner.
I flere trusselvurderinger har norsk gassforsyning blitt pekt ut som et av de største sabotasjemålene i Europa.
Gassco ønsker ikke å gå nærmere inn på hvilke tiltak som settes inn når 2000 personer, hvorav 1000 er eksterne, går i gang med vedlikeholdsarbeid gjennom tre uker.
– Sikkerhet er øverste prioritet i Gassco, og vi har stort fokus både i daglig drift og under stansen. Det utføres en rekke sikkerhetstiltak i forbindelse med stansen, uten at vi ønsker å gå inn på disse enkeltvis, sier Andersen.
– Spektakulært
En sentral del av vedlikeholdet er det oljeserviceselskapet Beerenberg som står for. På mindre enn syv dager skal 150 topptrente klatrere, som på fagspråket heter tilkomstteknikere, bytte ut fire fakkeltipper. Disse befinner seg i flammetårnene.
Flammetårnene og fakkeltippene er et livsviktig sikkerhetssystem dersom det skjer noe galt i prosessanlegget.
Det prestisjefylte oppdraget skal løses i opptil 100 meters høyde, og det skal pågå både natt og dag gjennom uken. Hver eneste time må gå som planlagt.
– Oppdraget blir et av de mest spektakulære i Beerenbergs historie, sier Bertil Bargård, som er leder for prosjektet.
Bargård forteller at kompleksiteten, den korte tiden og den sikkerhetskritiske funksjonen til flammetårnene, gjør oppdraget helt spesielt. Norge og Kårstøs posisjon i det europeiske gassmarkedet, gjør at presset øker.
– Europa følger med. Det er det ingen tvil om, sier Bargård.
Publisert