– Det er en ganske spesiell opplevelse å få fyre av et tonn med dynamitt. Det er ikke en vanlig dag på jobben og var ganske vilt, sier ordfører på Kvitsøy Kjell André Nordbø (Bygdelisten).
Byggingen av verdens lengste undersjøiske biltunnel, Rogfast, nådde i dag en ny milepæl. Den første salven under Kvitsøy gikk av i ettermiddag.
Det er den største og mest kompliserte delen av Rogfast-prosjektet som består av fire kontrakter.
Det ble en arbeidsdag utenom det vanlige for Kvitsøy-ordfører Kjell André Nordbø (Bygdelisten).
Foto: Øyvind Ellingsen / Statens vegvesen
Han fikk æren av å trykke på knappen når et tonn sprengstoff markerte starten på Kvitsøy-kontrakten drøye 250 meter under øya.
– Dette prosjektet vil forandre Kvitsøy for all fremtid. Det vil gi oss en fastlandsforbindelse om ti år. Det vil utfordre oss, men også gi oss store muligheter i fremtiden, sier Kvitsøy-ordføreren.
Prislapp på 6,4 milliarder kroner
Kvitsøy vil for første gang få ferjefri forbindelse når den 27 kilometer lange tunnelen står klar.
Det er Kvitsøy-kontrakten med en prislapp på 6,4 milliarder kroner som binder hele Rogfast sammen. Den tar utgangspunkt i Kvitsøy og strekker seg nord mot Bokn og sør mot Randaberg.
Prosjektleder i Statens vegvesen Sveinung Brude sier at arbeidet med Kvitsøy-kontrakten vil vare de neste seks årene.
Prosjektleder i Statens vegvesen, Sveinung Brude, har 20 medarbeidere med seg som fremover skal pendle fra ulike steder i Norge og Sverige ut til Kvitsøy.
Foto: Fride Audunsdotter Westvik / NRK
– Denne kontrakten har store utfordringer for vi skal bygge et toplanskryss her 230 meter under havunderflaten, og to dype ventilasjonssjakter, sier Brude.
Rogfast bygges fra tre forskjellige steder. Fra Kvitsøy, fra Bokn og fra Randaberg.
På Randaberg har entreprenøren JVIS kommet rundt 3000 meter av totalt 8000 meter mot Kvitsøy, og på Bokn har de kommet godt over halvveis på de totalt 9000 meterne mot Kvitsøy.
Dette er Rogfast, verdens lengste undersjøiske biltunnel.
Foto: Statens Vegvesen
– Mister det sosiale ferjen gir
Det er Implenia/Stangeland som har Kvitsøy-kontrakten. 250 arbeidere skal jobbe på kontrakten for tunnelen som skal gjøre øya med 550 innbyggere landfast.
– Det er veldig flott. Jeg har ikke så gode føtter, og da er det godt med bil og tunnel, sier Ståle Ree.
Ståle Ree og Kari Ree fra Bryne på ferja til Kvitsøy.
Foto: Erlend Handeland Tuastad / nrk
Selv om Ree gleder seg til tunnelen Rogfast står klar til bruk, må han vente lenge. Etter planen vil tunnelen åpne i 2033.
– Tunnelen er oppe hele døgnet og du slipper køen. Det er bra for handelslivet og, det går mye raskere med tunnel.
Rogfast-tunnelen skal stå ferdig i 2033.
Foto: Fride Audunsdotter Westvik / NRK
Ole Olsen er tidligere politiker og Kvitsøy-ordfører. Han har også vært leder for aksjonsgruppen for fortsatt gratis ferjer i Rogaland. Han mener tunnelen har sine fordeler, men også sine ulemper.
– Det viktigste er jo hvordan det blir for samfunnet, men for min del er det både positivt og negativt. Det blir døgnåpent, men man mister det sosiale ferjen gir.
Olsen sier det blir en annen tid for den lille øya etter at tunnelen er på plass, men er bekymret for prisen det vil koste for innbyggerne.
– Det må jo ikke bli sånn at folk ikke har råd til å reise gjennom. Det må jo være til det bedre, og ikke til det verre.
Publisert
Oppdatert