– Det hadde jo vært fantastisk, sier Malin Dahle, når hun får vite at turbinene i Tysvær vindpark kan bli stanset på kvelds- og nattetid. Hun er en av naboene til Tysvær vindpark.
NRK har skrevet om naboene til Tysvær vindpark tidligere. I fjor deltok nemlig over 200 av dem i en helsekartlegging. Resultatet var nedslående:
- Nesten halvparten opplever støy fra vindturbinene i Tysvær vindpark.
- 4 av 10 naboer har søvnproblemer som følge av støyen.
- 35 prosent har muskulære problemer.
- 4 av 10 ønsker å flytte dersom det var mulig.
I sum mener advokat Caroline Bjånes at helseplagene er så alvorlige at Tysvær vindpark må stanse alle turbinene om kvelden og om natten. Hun representerer organisasjonen Motvind Tysvær.
– Det er mange naboer som rapporterer om alvorlige problem knyttet til støy. Da er det nødvendig å gjøre tiltak.
– Hvordan vil du beskrive plagene som innbyggerne i området har?
– Problemer med søvn skiller seg veldig ut. Og stress, migrene, hodepine, hjertebank og mistrivsel, sier Bjånes.
Dette er noe Malin Dahle kjenner seg igjen i. 24-åringen bor en kilometer fra nærmeste vindturbin på Gudbrandsfjellet, sammen med mamma og pappa.
– Suselyden fra vindturbinene gjør at det høres ut som et fly som flyr rett over taket her. Konstant. Om nettene fører det til at vi sliter med søvnen.
Hun støtter kravet fra Motvind Tysvær om stans om kvelden og på natten.
– Alt er jo bedre enn ingenting. For meg så kan de fjerne alt, men om de kan stoppe det på nattetid, så vil det gjøre en stor forskjell for oss som sliter med søvnen om nettene, sier Dahle.
Ifølge NVE er få vindkraftanlegg som får naboklager, men i Tysvær har klagene vært mange og motstanden stor.
En forklaring på dette er trolig at Tysvær vindkraftverk er et av de anleggene i Norge som ligger nærmest bebyggelse.
Både kommunen og NVE kan vedta stenging
Kravet fra Motvind Tysvær blir nå behandlet av både Tysvær kommune og NVE.
Motvind Tysvær mener at Tysvær kommune kan bruke både folkehelseloven og forurensningsloven for å vedta stans av turbinene i Tysvær vindpark.
– Det er et av virkemidlene vi vurderer dersom støyproblemene vedvarer, sier kommunalsjef Asbjørn Moe i Tysvær kommune.
Kommunalsjefen tar naboenes helseplager som følge av støyen på alvor.
– Vårt ansvar er innbyggernes ve og vel. Nattesøvn er en viktig del av det, sier Moe.
For at kommunen skal fatte et vedtak om stans av vindturbinene på kvelden og om natten, må ulempene for naboene være større enn det er for Tysvær vindpark å måtte stenge.
– Vi må vurdere hvor stor plagen eller ulempen er, og hvilket pålegg som vil være passende for å avbøte på det. Men først og fremst ønsker vi at Tysvær vindpark ordner opp i støyproblemene, sier Moe.
Tysvær kommune og NVE hadde et møte om Tysvær vindpark 1. oktober. I tillegg til helsekartleggingen, har kommunen også pålagt Tysvær vindpark å gjennomføre en støymåling.
Kommunen mener det er naturlig at NVE følger opp støyrapporten som ble klar i sommer, og har bedt NVE om å følge opp saken snarest.
– Problemene har vart lenge, og Tysvær kommune begynner på bli utålmodige, sier Moe.
Tysvær vindpark har i alt elleve turbiner.
NVE kvelds- og nattestengte fem av turbinene i Tysvær vindpark i 2022 på grunn av for mye støy. Det er den eneste gangen et norsk vindkraftanlegg har fått et slikt pålegg.
Men i helsekartleggingen til Tysvær kommune kommer det fram at naboene opplever at støyproblemene ikke ble løst da anlegget fikk lov til å sette turbinene i gang igjen senere samme år.
Seksjonssjef Anne Johanne Kråkenes i NVE sier hun venter på et svar fra Tysvær vindpark før det nye kravet om stenging kan behandles.
– Vi vil følge opp støyen fra Tysvær vindpark. NVE vil benytte all informasjon vi har, inkludert brevet fra Motvind Tysvær, i vurderingen av om det er hensiktsmessig med nye tiltak, og hvilke tiltak dette kan være.
Den opplevde støyen fra en vindturbin påvirkes av en rekke forhold. Blant annet vindretning, vindhastighet, avstand fra vindturbinen, trykk- og temperaturforhold, vegetasjon og refleksjon fra bakken.
– Den store variasjonen og rent instrument- og modelltekniske forhold gjør at det er utfordrende å både beregne og måle støy. Det gjør det også krevende å finne en forklaring på hvorfor det kommer støy, sier Kråkenes.
Bryter ikke konsesjonen
Tysvær vindpark satte i gang strømproduksjonen i 2021. Etter at fem av turbinene ble utbedret i 2022, mener ledelsen at anlegget holder seg innenfor konsesjonsvilkårene.
– Først og fremst ønsker Tysvær vindpark å stadfeste at vindparken opererer i henhold til vilkårene i konsesjonen fra NVE, og vi forholder oss til denne, skriver daglig leder Leon Notkevich i en e-post til NRK.
Selskapet understreker at det tar henvendelsene om støy fra anlegget i Tysvær på alvor.
– Vi jobber videre med Siemens for å undersøke om det er ytterligere tiltak som kan gjennomføres for å redusere støynivåene utover kravene i konsesjonen.
Notkevich avviser at støyen som beboerne opplever skal være nok til å stanse turbinene på kvelden og om natten.
– Vi kan ikke se at det skal være grunnlag for å stenge vindparken så lenge alle konsesjonsvilkår er oppfylt. En nedstengning vil åpenbart føre til store økonomiske tap, skriver Notkevich.
Publisert