Aktor konfronterte Breivik med motivet for stadige rettssaker

NTB
NTB

Anders Behring Breivik svarte aldri på spørsmålet om han angrer på terrorangrepene 22. juli, men framholdt at de var grusomme, men nødvendige. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Av NTB | 19.11.2024 21:39:09

Kriminalitet og rettsvesen: Breivik hevdet i retten tirsdag at terrorangrepene i 2011 var utløsende for en global politisk høyrevridning, og at den høyreekstreme ideologien han nå bekjenner seg til, har fått økt oppslutning fra 1 million mennesker til 250 millioner mennesker.

– 22. juli var grusomt, men nødvendig for å vekke én million mennesker. Det var en historisk hendelse for å komme til den situasjonen vi har i dag. Men likevel beklager jeg all den lidelsen jeg har forårsaket, sa Breivik da han forklarte seg for retten tirsdag ettermiddag.

Det er 14 år siden Anders Behring Breivik som 32-åring gjennomførte et av de største terrorangrepene i Europa. Bomben som han plasserte foran regjeringskvartalet drepte åtte personer og raserte bygninger for flere milliarder. Etterpå kjørte han til Utøya i Tyrifjorden hvor AUF hadde sin sommerleir. Utkledd som politi tok han seg over til øya hvor han skjøt og drepte 69 mennesker og såret 60.

Sentralt i temaet retten skal ta stilling til, er hvorvidt Breivik fortsatt innebærer en reell fare dersom han blir løslatt på prøve. Er det en reell og nærliggende fare for ny, alvorlig voldskriminalitet, skal 45-åringen ikke løslates.

– Ja, jeg er radikal, men ikke mer radikal enn 250 millioner andre, sa Breivik.

Karlsdottir viste blant annet til at Breivik henvendte seg til mediene i rettssalen på engelsk da han ankom retten. Og at hans frie forklaring, på spørsmål fra dommen om å begrunne begjæringen om løslatelse, framsto som en 45 minutter lang høyreekstrem enetale.

Breivik blir i en fengselsrapport Karlsdottir leste opp for retten, referert å ha brukt begrepet «Breivik-show» om sin neste rettssak.

– Etter min oppfatning bruker Breivik alle rettssaker til å nå ut, men det skal være godt i ivaretatt at han ikke får det til, sier aktor til NTB.

– Jeg ønsker begge deler. Helt klart.

– Hva er viktigst?

– Fram til dere aksepterer mitt avhopp, er det viktigst for meg å representere min gruppe, sa Breivik.

Statsadvokaten gjorde det klart overfor NTB allerede før rettssaken startet at hun mener Brevik ikke kan løslates fra fengsel og at det er lite eller ingenting nytt som kan underbygge at det ikke lenger er fare for ny voldskriminalitet fra 45-åringen.

– Den nye erklæringen medfører ikke at påtalemyndigheten ser annerledes på spørsmålet om løslatelse, sa hun.

– Jeg kan med 100 prosent sikkerhet si at jeg aldri hadde blitt militant i dag. Hvis jeg kunne skru tiden tilbake, ville jeg aldri begått den handlingen eller latt meg bli radikalisert, sa Breivik.

De 13 årene han har sittet i fengsel har imidlertid bare ført til nyanser i et kjent ekstremt politisk budskap. Breivik sa han tok avstand fra manifestet han la ut på internett før terrorangrepene i 2011, men holdt et langt innlegg hvor han skisserte en luftig løsning for sin egen løslatelse og bevaring av den hvite rasen i et konservativt samfunn.

– Hvit separatisme er hvit separatisme. Det er nøyaktig det samme, svarte Breivik.

Han vil ikke beklage angrepet og drapene på Utøya og regjeringskvartalet. Han sa han tar avstand fra framtidige voldsaksjoner, men at han ikke kan unnskylde det som har skjedd tidligere.

– Det er en radikal, men ærlig holdning. Jeg er en del av ytre høyre, ekstreme høyre, som ikke er militant, fastholdt Breivik.

Statsadvokat Hulda Olsen Karlsdottir stilte spørsmål ved Breiviks motiver bak gjentatte søksmål og begjæringer om løslatelse. Selv om han har forlatt og bekjent seg til ulike høyreekstreme grupper fra sak til sak, er han tilsynelatende fortsatt en innbitt høyreekstremist som nekter å ta avstand fra tidligere voldshandlinger.

– Bruker du denne saken og de andre sakene, ikke til å fremme din fremtidige løslatelse, men til å fremme et politisk budskap til offentligheten?

Breivik framholdt at han ble radikalisert før terrorangrepene fordi han var sårbar for radikalisering. Disse sårbarhetene har han ikke lenger, ifølge ham selv. På spørsmål fra tingrettsdommer Lena Fagervold om angrer etter angrepene svarte Breivik at «det er et komplisert tema».

I retten lanserte han et nytt begrep han selv hadde laget, men på spørsmål fra aktor Hulda Olsen Karlsdottir erkjente han at budskapet var det samme som før.

(©NTB)