Feirer 20 år for vuggesangene fra «ondskapens akse»:– Et sterkt uttrykk for menneskelighet

NTB
NTB

Erik Hillestad, her fotografert i Teheran, er sterkt provosert over at det gamle begrepet «ondskapens akse» tas fram igjen. Foto: Marianne Lystrup / Handout / NTB

Av NTB | 19.11.2024 06:49:12

Krig og konflikter: Men det ble Erik Hillestad i Kirkelig Kulturverksted da han hørte daværende president George W. Bush i 2002 utrope Iran, Irak, Nord-Korea og deres allierte til «ondskapens akse».

Det skjedde få måneder etter 11. september-terrorangrepene, da Bush ville samle Vesten til motangrep.

For som han sier til NTB 20 år senere:

– Vuggesanger er et sterkt uttrykk for menneskeligheten i enhver kultur.

Underveis møtte Hillestad sangere som palestinske Rim Banna, de to iranske søstrene Mahsa og Marjan Vahdat, og mange flere.

Knut Reiersrud laget et felles musikalsk landskap der stemmene deres møttes. Duettene ble å høre på platen «Voggesanger fra ondskapens akse», også utgitt som «Lullabies from the Axis of Evil», i 2004.

Det ryktes i samtiden at utgivelsen nådde helt inn i Det hvite hus, samtidig som plateselskapet i 2007 hevdet deres amerikanske distributør ble svartelistet – noe den amerikanske ambassaden benektet.

Blant dem Knut Reiersrud, Kari Bremnes, Kristin Asbjørnsen, Mahsa og Marjan Vahdat og Katia Cardenal. Hind Hamed erstatter sin avdøde landskvinne Rim Banna.

– Prosjektet har dessverre ikke blitt mindre aktuelt med årene, konstaterer Erik Hillestad overfor NTB og minner om at samtlige land som Bush omtalte har gått fra vondt til verre.

– I særlig grad har Palestina gjennomgått fryktelige lidelser den siste tiden, og de pågår fortsatt.

Det tolket flere – også Hillestad – som en referanse til det gamle begrepet «ondskapens akse».

– Jeg opplever det som sterkt provoserende at en slik retorikk tas opp igjen av en politisk leder fra vårt eget land, sier Hillestad.

Det var i 1974 at 22 år gamle Hillestad, sønn av en salmedikter og prest, startet plateselskapet. På de 50 årene siden har han vært med på å gi ut over 500 plater og 5000 låter. Selv har han både skrevet sanger, produsert og tatt initiativ til stadig nye prosjekter.

– Erik Hillestad og Kirkelig Kulturverksted har hatt en enorm betydning for norsk musikkliv, samfunnsliv og kirkeliv, sier den nye KKV-lederen Hans Olav Baden.

– Noen ganger er de filleristet. Mange dører er åpnet. Noen ganger er de sprengt opp. Den første platen KKV ga ut het «Lukk opp kirkens dører». Nå er spørsmålet: Hva er vår tids lukkede dører? Jeg håper vi fortsatt skal frigjøre kunsten og kunstnere. Både foran alteret og på den store samfunnsarenaen. Vi skal fortsette å skape uro, og sprenge grenser, sier han – og legger til:

– Det er å håpe at vi kan fortsette med dialogiske prosjekter hvor utveksling av musikk fra ulike kulturer kan møtes. Dette er viktigere enn noen gang, siden vi lever i en stadig mer polarisert verden.

* Står bak 500 plater i sjangre som folkemusikk, visesang, kirkemusikk, jazz, pop og world music, og grenselandene mellom disse.

* Har gitt ut navn som Arild Andersen, Ketil Bjørnstad, Sondre Bratland, Kari Bremnes, Erik Bye, Sigvart Dagsland, Bjørn Eidsvåg, Karoline Krüger, Geirr Lystrup, Ole Paus, Bjarne Brøndbo, Sondre Bratland, Morten Harket, Carola og Knut Reiersrud.

* Har også satset på tverrkulturelle prosjekter, med blant andre Rim Banna og Vahdat-søstrene Marjan og Mahsa i ulike samarbeid.

* Holder til i Kulturkirken Jakob i Oslo øst, der det både foregår konserter, utstillinger, debatter og innspillinger.

Derfor la plateselskapssjefen samme år ut på en lang rundreise til nettopp landene som ble nevnt, samt til Palestina, Afghanistan, Syria og Cuba. Hillestad gjorde a cappella-opptak av vuggesanger – og intet annet.

Artistene fra «fiendelandene» ble koblet sammen med vestlige kolleger som Rickie Lee Jones, Nina Hagen, Anisette, Eva Dahlgren og Kari Bremnes.

Tjue år senere markeres vuggevisejubileet med en konsert onsdag 20. november i Kulturkirken Jakob, der flere av de opprinnelige artistene opptrer.

Den engasjerte Kirkelig Kulturverksted-profilen reagerer også på at generalsekretær Jens Stoltenberg i sin tale på åpningen av Natos toppmøte i juli i år sa at «krigen i Ukraina viser hvor tett knyttet Russland, Kina, Nord-Korea og Iran er til hverandre»

Erik Hillestad (72) har overlatt lederstillingen til andre, men har vært i sentral under den pågående feiringen av Kirkelig Kulturverksteds 50-årsjubileum. Den vil vare ut året.

Baden trekker fram hvordan plateselskapet alltid har utfordret grenser, normer og etablerte sannheter.

* Stiftet som aksjeselskap i 1974 av Erik Hillestad.

(©NTB)