Om en drøy måned overtar Polen og statsminister Donald Tusk formannskapet i EU. Tusk har allerede tatt kommandoen når det gjelder å hindre at USA under Donald Trump kutter støtten til Ukraina. Foto: AP / NTB
Politikk: Både Polens statsminister Donald Tusk og Nato-sjef Mark Rutte vil spille nøkkelroller når det gjelder å håndtere Trumps tilbakekomst som USAs president.
1. januar overtar Polen formannskapet i EU. Tusk har allerede begynt å lobbe for et «vanntett prinsipp» når det gjelder krigen i Ukraina, skriver nyhetsbyrået TT.
– Alle framtidige vedtak om å avslutte krigen eller fryse konflikten må tas sammen med landene på Natos østre flanke og framfor alt Ukraina selv, slo Tusk fast da Rutte besøkte Warszawa i forrige uke.
Polen er nå det landet som bruker mest på forsvar i hele EU, nærmere 4,7 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) i 2024.
Tusk har også aktivt fylt rollen som Tyskland vanligvis ville ha fylt. Men tyskernes statsminister Olaf Scholz har havnet på sidelinjen på grunn av en pågående regjeringskrise og ikke minst sin omstridte og hardt kritiserte telefonsamtale med Vladimir Putin i forrige uke.
Tysklands klare nein til å gi Ukraina langtrekkende Taurus-missiler har også drevet Scholz inn i et hjørne, særlig etter at USA har gitt grønt lys til å bruke amerikanske våpen mot mål inne i Russland, skriver Politico.
Foruten det polske formannskapet blir estiske Kaja Kallas EUs neste utenrikssjef. I tillegg er Litauens Andrius Kubilius utnevnt til unionens første forsvarskommissær.
Både Tusk, Rutte og Kallas har begynt å hamre inn det samme budskapet i forkant av Trump-innsettelsen:
Russlands nære samarbeid med Kina, Iran og Nord-Korea betyr at krigen i Ukraina ikke kan kobles fra konflikten i Midtøsten, ei eller forholdet til Kina. Alt henger sammen med alt, og derfor er det også i USAs interesse at Ukraina ikke taper krigen.
– Han er en vinner. Jeg kan ikke tenke meg at han vil la Russland ødelegge Ukraina, der USA har investert så mye av sine skattebetaleres penger, sa Duda under Rutte-besøket forrige uke, ifølge TT.
Likevel har Trumps tilbakekomst økt både uroen og pessimismen for Ukrainas framtid i EU.
De russiske framskrittene på slagmarken den siste tiden har økt bekymringen ytterligere.
Orban har blant annet greid å stanse overføringer av over 6 milliarder euro i våpenhjelp fra Det europeiske fredsfondet EDF.
Neste uke er Tusk ventet til det nordisk-baltiske toppmøtet i Harpsund i Sverige.
Framover får noen av EUs østligste og mest russiskkritiske land førende posisjoner i unionen.
Også Polens høyreorienterte president Andrzej Duda, som har god kontakt med Trump, håper å kunne påvirke den kommende USA-presidenten.
Samtidig står Ungarns statsminister Viktor Orban støtt i spissen for fløyen som krever en rask slutt på Ukraina-krigen, og som mener det er galt å støtte Ukraina med våpen.
(©NTB)