Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) kom torsdag med endringer i fraværsreglene. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB
Politikk: – Vi skal ha en tydelig forventning om at elevene møter opp. Derfor viderefører vi fraværsgrensen på 10 prosent, men vi gjør endringer som minner mer om de reglene vi har i arbeidslivet, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) til Aftenposten, som først meldte om saken.
Torsdag kom regjeringen med nye fraværsregler i videregående skole. De vil gjøre reglene mer lik de i arbeidslivet.
Fra august neste år skal sykefravær opp til 10 prosent-grensen meldes av eleven selv til skolen. Når fraværet er oppe i 10 prosent i et fag, må eleven dokumentere sykefravær med attest fra helsepersonell.
– Det er viktig at elevene møter opp på skolen. Det bidrar til at de lærer mer og bedre og får ta del i fellesskapet på skolen. Vi skal ha tydelige fraværsregler i norsk skole med klare forventninger om at elevene skal møte opp, sier Nordtun i en pressemelding.
I tillegg skal fraværet bare avregnes på slutten av skoleåret i stedet for to ganger i løpet av skoleåret som i dag.
Regjeringens mål er at det skal bli enklere for skolene, og at dette kan motivere elever med høyt fravær til jul til å få ned fraværet sitt det siste skolehalvåret.
Rektor skal fortsatt kunne bruke skjønn ved fravær opp til 15 prosent av timetallet i et fag. Da kan eleven fremdeles få karakter dersom grunnen til fraværet gjør det klart urimelig at fraværsgrensen skal gjelde.
– Grepene vi nå gjør, vil lette belastningen på fastlegene betydelig og sikre at de bruker tiden på de pasientene som faktisk trenger hjelp. Vi hindrer også muligheten til å spare opp fravær, for eksempel til bruk i russetiden, sier Nordtun.
– Det er utrolig kjipt. Landets elever ønsker nye fraværsregler. Nå kan du stå i fare for å stryke hvis du er uheldig og blir syk tidlig på høsten og bruker opp hele kvoten, for så å være uheldig og forsove seg på våren, sier Elevorganisasjonen-leder Madelen Kloster til Aftenposten.
Også AUF er skuffet.
– Man har trikset med noen ord og skiftet navn på udokumentert fravær til egenmelding. Men har du mer enn 10 prosent fravær, vil du fortsatt stryke faget, sier AUF-nestleder Nimrah Ramzan.
Skolelederforbundet mener på sin side regjeringens grep viser at de forstår både skolens og elevenes behov.
– Skolelederforbundet ønsker et fraværsregelverk som er tydelig og rettferdig, samtidig som det ivaretar elevenes mulighet til å lykkes i skolen. Vi støtter en videre utvikling av reglene som legger til rette for en god oppmøtekultur, samtidig som det gis nødvendig fleksibilitet for å ivareta elevenes helse og ulike livssituasjoner, sier forbundsleder Stig Johannessen i Skolelederforbundet.
Erna Solbergs regjering innførte den omstridte fraværsgrensen i 2016. Den sier at elever på videregående ikke kan ha mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag for å få karakter.
Fravær skal fortsatt føres på vitnemålet. Elever med kronisk sykdom eller plager som gir høy risiko for fravær, skal fortsatt kunne bruke egenmelding i kombinasjon med legeattest.
Elevorganisasjonen er misfornøyd med de nye reglene.