– Jeg drikker for det meste Yt etter trening. Mye på grunn av at den inneholder ekstra protein, sier Linn-Kristin Fredriksen Buckley.
Hun går siste året på Haugesund Toppidrettsgymnas og trener mellom 17 og 19 timer i uka.
– Jeg drikker Yt, men jeg liker også sjokolademelk. Har vi det i kjøleskapet, er det ofte det jeg drikker, sier klassevenninna Sigrid Ruud Lillesund.
De opplever ofte at noen melkedrikker er utsolgt i butikken.
– Det er ofte tomt, og vi ser at det er populært, sier 18-åringene.
Treningsglade bidrar
Etter år med nedgang, er nå melka tilbake i norske kjøleskap. Melkesalget er bedre enn på flere tiår.
Totalt har salget gått opp med 2,4 prosent i tredje kvartal sammenlignet med samme periode i fjor. Salget av søtmelk med smak har derimot økt med hele 15,8 prosent. Syrnet melk med smak øker 8,8 prosent.
– De siste årene har det kommet en rekke nye varianter på markedet av både søtmelk og syrnet melk. Flere er uten tilsatt sukker og noen med høyere proteininnhold. Disse variantene har slått godt an hos både familier og treningsglade, sier Ida Berg Hauge, direktør i Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Helmelken har også hatt en salgsøkning på 8,3 prosent.
– Det er gledelig å se at melkesalget beveger seg i positiv retning, sier Berg Hauge.
Bonden er enig
Bondelaget mener også at treningsglad ungdom bidrar til økningen.
– Jeg har også inntrykk av at unge ser på melk som en god kilde til protein og andre næringsstoffer, men hele økningen kan nok ikke tilskrives trening, sier leder i Norsk bondelag, Bjørn Gimming.
Han mener det er gledelig at forbruket av melk øker.
– Ekstra positivt er det at norsk smaksatt melk har positiv vekst, sier han.
Han håper veksten i salg av melk vil fortsette, og mener det er økt fokus på naturlige råvarer og sunnhet.
– Melk er en veldig god kilde til næringsstoffer, vitaminer og mineraler i motsetning til andre, kunstige drikker, mener Gimming.
– Protein er ikke alt
Kristin Lundanes Jonvik er klinisk ernæringsfysiolog og har doktorgrad i idrettsernæring. Som ansatt ved Norges idrettshøgskole, jobber hun daglig med ernæring innen idretten.
– Jeg synes å drikke melkeprodukter er bra. Særlig for ungdom i vekst som trenger å styrke skjelettet og få i seg litt ekstra kalsium, sier hun.
Ernæringsfysiologen mener likevel at man ikke bare skal fokusere på proteiner.
– Man skal være litt kritisk til ekstra protein-produkter om man ikke trenger det. De fleste vil få i seg nok med helt vanlig mat og et glass melk, sier Lundanes Jonvik.
– Er det blitt for mye fokus på proteinkilder?
– Absolutt. Protein har fått et rykte på seg for å være fryktelig viktig etter trening. Men de aller fleste trenger å ha et bedre fokus på karbohydratene. Særlig hvis man driver med utholdenhetstrening, sier Lundanes Jonvik.
Hun mener man får i seg nok proteiner gjennom et vanlig måltid.
– Det trenger man ikke noen erstatningsprodukter for å oppnå.
Får vanlige kostholdsråd
Sigrid Ruud Lillesund og Linn-Kristin Fredriksen Buckley får ikke noen spesifikke råd på skolen om hva de skal drikke etter trening.
– Vi får bare beskjed om å drikke og spise nok. Dessuten sier de vi må ha et variert og næringsrikt kosthold, sier Fredriksen Buckley.
Her kan du lese at flere kjøper personlig trener i Norge.
Hei!
Har du innspill til denne saken? Eller kanskje du har tips til andre saker? Send meg gjerne en e-post!
Publisert