Nesten 40 prosent av Myanmars fordrevne er barn, ifølge FN. Illustrasjonsfoto: Thein Zaw / AP / NTB
Ulykker og naturkatastrofer: – Den humanitære krisen i Myanmar er i ferd med å nå et kritisk vendepunkt, sier visedirektør Ted Chaiban i FNs barnefond (Unicef).
Han peker på at Myanmar herjes av økende konflikt samtidig som klimakrisens konsekvenser øker i landet, og at det setter ban og familier i fare.
– Over 3,4 millioner mennesker har blitt fordrevet over hele landet, hvorav nesten 40 prosent er barn, sier han.
Juntaen i Myanmar har kjempet mot flere opprørsgrupper siden kuppet i 2021 der leder Aung San Suu Kyi ble avsatt. Juntaen anklages for med vilje å straffe sivilsamfunn gjennom blodige herjinger og omfattende angrep.
Kampene, så vel som alvorlige klimahendelser som tyfonen Yagi, har hatt en ødeleggende innvirkning på barn i landet, ifølge Chaiban. Barna på flukt er sårbare for å bli utsatt for vold og avskåret fra helsetjenester og utdanning.
Ifølge Unicef ble sju barn og to andre sivile drept i et luftangrep som rammet en kirke i Kachin der barn spilte fotball 15. november. Hittil i år har minst 650 barn blitt drept eller såret som følge av krigen.
Mindreårige utgjør også rundt en tredel av de mer enn 1000 sivile ofrene for landminer og eksplosive krigsrester i Myanmar, ifølge Chaiban.
(©NTB)