Rødts Seher Aydar, SVs Marian Abdi Hussein, Aps Tove Elise Madland, Høyres Sandra Bruflot og Aps Kamzy Gunaratnam i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget innstiller på å vedta regjeringens nye abortlov. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Sosiale forhold: Ni av 14 medlemmer i Stortingets helse- og omsorgskomité gikk tirsdag inn for regjeringens forslag om ny abortlov.
Ifølge saksordfører Sandra Bruflot (H) betyr det trolig at over av 100 stortingsrepresentantene vil stemme for loven når den blir lagt fram 3. desember.
– Det er flertall i komiteen for utvidelse til 18 uker, og at vi behandler fosterantallsreduksjon akkurat som abort, at det blir selvbestemmelse, sier kvinnepolitiske talsperson Kamzy Gunaratman i Ap til NTB.
Foruten selve flyttingen av grensen for selvbestemt abort til 18 uker har forslaget om at fosterreduksjon defineres som abort, og at gravide kvinner dermed selv kan ta stilling til det fram til uke 18 uten innblanding fra nemnd, vekket reaksjoner.
Fosterreduksjon vil si et inngrep som avbryter svangerskapet for ett eller flere fostre i et flerlingsvangerskap, mens svangerskapet fortsetter for ett eller flere av de andre fostrene.
– Kanskje noe av det viktigste er at vi også foreslår at det blir evaluering etter fire år. Vi skal ikke vente 50 år på å sette oss inn i hvordan abortloven skal se ut. Det betyr at vi skal evaluere loven allerede om fire år, sier Gunaratman videre.
Det har vært uenighet hvor grensen for selvbestemt abort bør være. Mens enkelte har ment at grensen bør være på 12 uker, har andre tatt til orde for å utvide den til 18 uker.
En tredje gruppe har gått inn for at det bør følge obligatorisk veiledning for kvinner som ønsker abort mellom uke 12 og 18.
– Jeg er skuffet over at Stortinget vil utvide grensen for fri abort til uke 18. Det er veldig nærme tidspunktet for barnets levedyktighet, og der helsevesenet plikter å sette inn alle ressurser for å berge barnet, sier hun til NTB.
Bollestad sier partiet vil fortsette kampen mot det de kaller en radikal utvidelse av dagens lovverk.
– Det er ikke nødvendig å svekke barnets rettsvern radikalt for å sikre gravide mer støtte og veiledning, sier hun.
Rødt ville fjerne nemndene helt, men fikk ikke flertallet med seg på det.
Kristelig Folkeparti har i forkant reagert kraftig på at deres trofaste støttespiller i mange saker, Sp og Høyre, har fristilt sine representanter.
Også i Frp står stortingsrepresentantene fritt til å stemme hva de selv mener.
Sammen med saksordfører Bruflot (H), Marian Hussain (SV), Seher Aydar (R) og Siv Mossleth (Sp) møtte Gunaratman pressen i vandrehallen på Stortinget etter avstemmingen i komiteen.
I Kristelig Folkeparti er skuffelsen stor etter flertallsinnstillingen tirsdag. Tidligere partileder Olaug Bollestad sitter i helse- og omsorgskomiteen for KrF.
Medlemmene i komiteen har også vært uenige om bruken av nemnder. Et flertall kom til at man skal flytte dagens tilbud om råd og veiledning ut av nemndene.
Senterpartiet tok dissens i regjeringen mot flere av de foreslåtte endringer i abortloven. Men flere av deres stortingspolitikerne har likevel varslet at de vil stemme for forslaget.
(©NTB)